Україна і світ

Потрібно створити більше складів з озброєнням на випадок зовнішньої агресії на східному фланзі НАТО — Анджей Дуда

Про це Президент Польщі Анджей Дуда сказав під час пресбрифінгу з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, передає кореспондент АрміяInform з Брюсселя.

Анджей Дуда подякував Генеральному секретарю за можливість розпочати своє коротке, але дуже інтенсивне європейське турне з візиту саме сюди, до Брюсселя, в штаб-квартиру НАТО, де він мав змогу обговорити безпекові питання, підтримку України та події, які відбуватимуться в Польщі протягом наступних кількох днів щодо зовнішньої політики. А саме — майбутній візит Президента Сполучених Штатів Джо Байдена, який приїде, аби взяти участь у зустрічі країн Центральної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу, так званій Бухарестській дев’ятці.

— Бухарестська дев’ятка (В9) — це не окремий формат. Це просто частина НАТО, яка співпрацює з усім Альянсом. Тому присутність також Генерального секретаря має ключове значення в цьому плані, — сказав Анджей Дуда.

Він також зазначив, що разом зі Столтенбергом вони обговорили безпекову ситуацію на східному фланзі НАТО.

— Це той елемент, який становить для нас найбільший інтерес, зокрема з огляду на майбутній саміт НАТО у Вільнюсі. Ми всі готуємося до цього саміту, й це також було темою нашої розмови з паном Генеральним секретарем. Я висловив наші сподівання й очікування від польської сторони. Що ми очікуємо нових планів безпеки, нових планів для нашої частини НАТО. Не лише для Польщі, а й для країн Балтії та решти країн східного флангу на Півдні, — сказав пан Дуда.

Він зазначив, що є плани готовності — в разі нападу будь-якої країни на східному фланзі НАТО країни Альянсу негайно відреагують, посилаючись на статтю 5.

— Сьогодні ми вже маємо цю градацію — у нас є десяти-, тридцяти- та 90-денний плани. Ми також хотіли б переконатися, що війська, які передбачені як сили НАТО і які будуть розгорнуті в будь-якому місці надзвичайної ситуації, будуть посилені. Це дуже важливо. Це один з елементів, — сказав Анджей Дуда.

Іншим важливим елементом він назвав інфраструктуру — озброєння чи обладнання, яке слугує обороні.

— Ми хотіли б мати якомога більше запасів обладнання НАТО, озброєння на випадок будь-якого нападу. Щоб вони залишалися в розпорядженні сил НАТО, які дислокуються в цій місцевості, або тих, хто буде розгорнутий у цій місцевості. Очевидно, що якщо інфраструктура буде там, на місці, то розгортання сил можливе. Тоді всю цю інфраструктуру не потрібно буде транспортувати для відбиття потенційного нападу. Тому це дуже важливо для нас і ми хотіли б, щоб рішення ухвалювалися в цьому напрямку, — сказав Президент Польщі.

Анджей Дуда зазначив, що впевнений, що країни Бухарестської дев’ятки обговорюватимуть і ці теми. Також він поінформував про рішення збільшити оборонні витрати Польщі, які перевищили рівень 2 % від ВВП, передбачений у 2014 році.

«Цього року ми збираємося перевищити 4 % ВВП. Ми купуємо багато обладнання зі Сполучених Штатів. Також закуповуємо озброєння з Південної Кореї, передусім тому, що можемо його доставити негайно. Цього року в нас будуть великі поставки цього обладнання. Перша партія цієї техніки вже доставлена. Ми говоримо про танки, гаубиці, також очікуємо на літаки. Це значно посилить східний фланг НАТО. Ми хочемо бути максимально самодостатніми, бути надійним елементом стабільності та оборони території Альянсу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ми дуже серйозно ставимося до питання нашої безпеки. Що можемо зробити самі й що можемо запропонувати Альянсу в цілому, зокрема нашим сусідам, країнам Балтії, а також нашим сусідам на півдні», — сказав Анджей Дуда.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-15 21:41:25