Україна і світ

Посилення репресій і збільшення покарання за непокору: що змінить воєнний стан у Росії

Оголошення воєнного стану на території Росії дасть можливість країні-агресору приготуватися до жорсткіших репресій громадян і ухвалити зміни до законодавства, щоб збільшити покарання для запобігання будь-яких проявів непокори.

Про це заявив директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. На його думку, кремлівська пропаганда більше не зможе задурювати громадян РФ, тому що “зовнішня історія стає внутрішньою”, тобто починає стосуватися безпосередньо росіян.


– Зараз вони не зможуть задурювати росіян, тому що зовнішня історія стає внутрішньою. А якщо це стає внутрішньою історією, то відповідно починають назрівати негативні настрої у суспільстві. Ми бачимо, що починаються підпали військкоматів, відплив людей, чоловіків, яких потенційно розглядали як мобілізаційний потенціал, і ситуація загалом.

Мусієнко вважає, що російська влада прагне пришвидшити мобілізацію для загострення війни, на що безпосередньо вплине й офіційне оголошення воєнного стану.

– Це все свідчить про те, що, по-перше, російська влада готується до продовження ще жорсткіших репресій всередині, закрити кордони, щоб не могли виїхати першочергово будь-які чоловіки, там вже неважливо, з яких причин вони збиралися виїхати. По-друге, ухвалити законодавство, яке буде ще жорсткішим проти будь-яких проявів непокори. І звичайно, це для того, щоб, як вони думають, це пришвидшило процеси мобілізації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На його думку, за допомогою воєнного стану Росія зможе “ще більше закрутити гайки” громадянам, які вирішили протистояти репресіям і порушенню прав людини.

– Ще є причина – за логікою ескалації конфлікту, ще більшого загострення протистояння війни, то звичайно після мобілізації впливають рішення про оголошення воєнного стану, першочергово для більшого проведення репресій, ще більше закрутити гайки, хоча я не знаю куди ще там можна закручувати у Росії. Там і так все погано з правами людини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-25 22:26:06