Україна і світ

Поразка під Лиманом та невдала мобілізація кардинально змінили інформаційний простір у РФ – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни ISW відзначили кардинальні зміни в російському інформаційному просторі після поразки військ РФ під Лиманом та Харківської області, а також на тлі невдач часткової мобілізації Росії. Також аналітики зазначили, що українські сили продовжили наступ у районі Лиману Донецької області та прорвали російські оборонні позиції на північному сході Херсонської області.

Поразка Росії в Харківській області та Лимані у поєднанні з нездатністю Кремля ефективно та справедливо провести часткову мобілізацію докорінно змінює російський інформаційний простір, як зазначають експерти.

– ЗМІ, що спонсуються Кремлем, і російські блогери – відома спільнота Telegram, що складається з російських військових кореспондентів, колишніх довірених осіб і націоналістів – сумують через втрату Лиману, одночасно критикуючи бюрократичні провали часткової мобілізації, – йдеться у звіті ISW.

Як пишуть експерти, джерела у Кремлі та блогери пов’язують поразку під Лиманом та в Харківській області з нездатністю російських військових забезпечити належне постачання та посилення російських військ на півночі Донбасу та скаржаться на відсутність прозорості щодо ходу війни.

Ключові висновки зі звіту ISW:

  • Українські сили продовжували звільняти населені пункти на схід і північний схід від Лиману, звільнили Торське на Донеччині. Російські джерела стверджували, що російські війська відійшли зі своїх позицій на північний схід від Лиману, ймовірно, на позиції в районі Кремінної та вздовж шосе Р-66 Свято-Кременна.
  • Українські сили продовжили наступ на населені пункти на схід від Куп’янська та звільнили Кишарівку Харківської області.
  • Російські війська продовжували безуспішно атакувати Бахмут, Виїмку та Авдіївку.
  • Українські сили відновили контрнаступ на півночі Херсонської області та закріпили позиції у Золотій Балці та Хрещенівці.
  • Російські джерела стверджували, що українські війська також звільнили Шевчеківку та Любимівку, відтіснивши російські війська на нові оборонні позиції навколо Миколаївки.
  • Російські сили продовжували завдавати ударів по Кривому Розі та Миколаївській області за допомогою безпілотників іранського виробництва Shahed-136.
  • Депутати Держдуми Росії відкликали закон, який передбачав одноразову виплату мобілізованим у розмірі 300 000 рублів (близько 4980 доларів) та інші пільги, не пояснивши причини свого рішення.
  • Українські військові представники заявили, що російські війська формують мотострілецьку дивізію з мобілізованих із Криму, Краснодарського краю та Республіки Адигея.
  • Президент Росії Володимир Путін вніс до Державної Думи законопроект про приєднання так званих ДНР та ЛНР, а також Запорізької та Херсонської областей до РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ISW

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-03 10:16:43