Україна і світ

Понад 80% випадків психічних розладів пов’язані із впливом свинцю у дитинстві – дослідження


Нове дослідження американських учених виявило дивовижний зв’язок між впливом свинцю та розладами психічного здоров’я.

Згідно з їхніми висновками, вплив свинцю в дитинстві, в основному з вихлопних газів автомобілів, призвів до розвитку психічних розладів приблизно у 151 млн американців.

Тобто, свинець – винуватець понад 80% усіх психічних хвороб, виявлених за останні 75 років.

Свинець – винуватець 80% психічних розладів

Дослідження було опубліковано в Журналі дитячої психології та психіатрії.

Учені проаналізували рівень свинцю в крові дітей між 1940 і 2015 роками, зосередившись на періоді пікового використання свинцевого бензину з середини 1960-х до середини 1970-х років.

Ось що вони виявили.

Ті, хто народився між 1966 і 1970 роками, стикаються з найбільшим тягарем психічних захворювань.

Народжені приблизно в 1940 і 2015 роках, зазнали найменшого впливу. Це відображає зміну екологічної політики урядів та зменшення використання свинцевих продуктів.

Чому вплив свинцю небезпечний

Свинець — це нейротоксин, який роз’їдає клітини мозку та змінює функції мозку. Його наслідки особливо важкі для дітей до шести років.

Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) наголошують, що не існує безпечного рівня свинцю.

Навіть мінімальні кількості можуть викликати когнітивні порушення, включаючи зниження IQ, поведінкові проблеми, такі як синдром дефіциту уваги/гіперактивності (СДУГ). А ще – депресію, тривогу та шизофренію.

Стійкі джерела свинцю

Незважаючи на те, що етилований бензин було припинено випускати десятиліття тому, небезпека залишається. Сьогодні поширені джерела впливу свинцю:

  • фарба та пил у будинках, побудованих до 1978 року;
  • забруднений ґрунт біля автомобільних доріг і промислових зон;
  • старі водопровідні труби, з яких свинець може потрапляти у питну воду;
  • імпортні іграшки та інші продукти, які все ще можуть містити свинець.

Автори дослідження наголошують на важливості видалення свинцю з навколишнього середовища та впровадження політики для запобігання його довгострокового впливу.

– Це дослідження не просто проливає світло на темне минуле, воно заклик до дії, – вважає психологиня і соціологиня Аріба Шакеб.

Фахівчиня переконана, навіть фільтрування води від свинцевих домішок, вибір дієти, багатої на поживні речовини, що стимулюють мозок, обмеження перебування на завантажених автотранспортом міських вулицях – усі ці маленькі кроки можуть мати величезний вплив на наше психічне здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Onlymyhealth

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-02 17:01:00