Україна і світ

Податковий феномен. Чому в Україні тіньового бізнесу під час війни стало менше та як це вплинуло на держбюджет

На дев’ятому місяці війни, при третині непрацюючої економіки та зменшенні кількості одиниць, які сплачують податки – український бізнес демонструє певний податковий феномен – певен голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Згідно даних, які наводить голова комітету,  за 10 місяців мирний план перевиконано на 1,8% або на 9,9 млрд грн, рік до року за цей період надійшло більше на 18% або на 87,5 млрд.грн. Перевиконання відбулося за рахунок ПДВ ( сальдо +56,2 млрд або 43,8%) та ренти (+25 млрд або 57,6%). Також акцизний податок у жовтні перевиконаний і щодо плану, і у порівнянні рік до року.

Завдяки чому воєнний 2022 рік дає більше державному бюджету, ніж дав мирний 2021-й, Данило Гетманцев ексклюзивно розповів в інтерв’ю Фактам ICTV.

Надходжень ПДВ більшає 

До цього подібної практики у нас не було, адже фактично  надходження збільшилися в половину. Наприклад, надходження податку на додану вартість збільшилось на 50%, рік до року.  Плюс 50 %!!!  Це унікальні цифри, на тлі того, що країна переживає найбільший військовий конфлікт починаючи у з 1945 року.

Детінізація акцизу 

Якщо говорити про другу статтю, так це дійсно акцизний податок і ми вжили заходів щодо детінізації в цій сфері. Уперше з 2015-го року припинена діяльність величезного нелегального заводу виробництва цигарок у Жовтих водах на Дніпропетровщині. Тривають обшуки, там величезне силове протистояння з бандитами, які утримували це підприємство. І їх діяльність припинена сьогодні.

І відповідно та продукція нелегальна, якою вони насичували ринок, вже її немає і вона компенсується легальними виробниками, які сплачують акциз. Власне декілька заводів, менших заводів з виробництва тютюну були ліквідовані  на території України лише протягом цього року. Фактично, так жорстко ми взялися за цю галузь тільки зараз, бо сьогодні війна і ми точно не можемо терпіти будь-які прояви з ухилення від оподаткування і з корупції, бо ми розуміємо, що вони не могли працювати самі, їх хтось покривав з правоохоронних органів.

Якщо говорити про горілку, ми маємо стабільний приріст по горілці вже останні чотири місяці. Це плюс 20% податків рік до року, не зважаючи на те, що ми втратили до 20% території країни, ми маємо приріст по акцизному податку на горілку. І це також свідчить про те, що заводи, спиртові заводи, по так званій другій формі – це коли за готівку вони працюють в чорну – вони не працюють зараз. Люди повністю перейшли в білу, сплачують податок, вартість спирту, до речі, збільшилася. Тому власне це абсолютно нормальна тенденція.

Така сама у нас робота у сфері реалізації пального. Той факт, що ми звільнили від акцизу, вважаю це рішення було помилково прийнято на весні. Це факт вплинув на те, що ринок пішов тінь, але зараз ми його виводимо з тіні, зараз ідуть заходи спільні між національною поліцією та податковою службою спрямовані на те, аби вирізати всі бочки з нелегальним пальним. Аби припинити діяльність нелегальний міні-МПЗ –  я думаю, що ми впораємося до кінця з  цим ринком точно.

Ухилення від податків під час війни – це мародерство  

Ви знаєте, що армію ми фінансуємо тільки за власні кошти і власне те, що ми збираємо якраз вистачає на армію. Ті підприємства, які сплачують наперед вони знають, що вони вкладають гроші у нашу перемогу.

Соціологи вивели акт званий закон поляризації. Закон який характеризує всі соціальні потрясіння. Під час соціальний потрясінь люди поляризуються. Одні з них стають святими, а інші стають грішниками, такими якими не були за мирних часів. І середини тут важко знайти. І це стосується будь-яких сфер діяльності, не тільки економіки. Якщо ж ми говоримо про бізнес, то дійсно частина підприємств демонструє справжню самопожертву, вони демонструють те, що віддають останнє, люди переписують автомобілі на армію, закриваючи свій бізнес. Люди роблять таке, що точно бізнес-логікою пояснити неможливо. Це нормальний патріотизм, це нормальна порядність людини.

А є люди, які навпаки, на війні заробляють. Можемо по-різному характеризувати. Я вважаю їх покидьками, але дійсно війна відкриває певні можливості для того, аби набити свою кишеню, якщо в тебе взагалі немає моралі.  І якраз от представники, ті які виробляють підакцизні товари, вони збільшують свій бізнес, вони якраз цим і бавляться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент України Володимир Зеленський правильно сказав, що у нас люди в Україні поділяються на тих, хто на фронті, і тих, хто забезпечує тих, хто на фронті. Тих, хто працює для наших бійців. Бізнес український якраз є тим тилом, який кує перемогу разом з фронтом. Тому якщо ти куєш перемогу, трошки крадячи з податків, які ти повинен сплачувати на армію, собі в кишеню – ти точно не стоїш у загальному строю.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-08 00:26:42

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин