Львівський портал

Початок вересня на Львівщині був аномально теплим, – синоптики

Перша декада вересня у Львові та області була аномально теплою та на рідкість сухою. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському гідрометцентрі.

Синоптики відзначають аномально високі температури повітря як для початку вересня на Львівщині. Так, 2-3 вересня Львів двічі бив рекорд, адже повітря прогрілось до +28,4°С та +29,4°С відповідно. До цього найвищий показник фіксували аж 30 років тому, у 1994-му.

«У першій декаді вересня середня температура повітря по рівнині становила 18,4-21,1°С тепла, в горах – 15,9-16,5°С тепла і була на 3,2-6,3°С вищою від норми. На більшості метеостанцій рівнини такі значення температур були рекордними за весь ряд спостережень», – вказано в метеорологічному огляді.

Водночас перша декада вересня виявилась також сухою, що є досить нехарактерно для Львівщини. Малоістотні дощі (0,3-5 мм) випали лише 10 вересня, що становить лише 7-18% від декадної норми. У східних районах області їх зовсім не було.

Така погода, кажуть синоптики, сприяла збору врожаю картоплі та прискорювала дозрівання пізніх зернових та зернобобових культур.

Натомість малосприятливі метеоумови склались для вегетації буряків, овочів та для початку посіву озимого ріпаку.

Нагадаємо, з 10 вересня на заміну сонцю й спеці на Львівщині прийшла хмарна погода з дощем і незначним похолоданням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-11 12:18:19