Україна і світ

Пісний борщ на Святий вечір: старовинний рецепт


Святий вечір – це особливий день, коли за столом збирається вся родина, щоб розділити вечерю з 12 пісних страв.

Борщ на Святвечір – одна з основних традиційних страв у багатьох родинах. Його, звісно, готують без м’яса, але виходить він не менш смачний та ароматний.

Отже, пропонуємо рецепт пісного борщу, який ідеально підійде для святвечора.

Пісний борщ на святий вечір: рецепт

Якщо хочете надати борщу традиційного смаку, використовуйте домашній буряковий квас замість оцту чи соку лимона.

Інгредієнти:

  • буряк – 3 шт.
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 2 шт.
  • картопля – 2 шт.
  • сушені гриби – 1 жменя
  • вода – 3,5 л
  • сіль, перець – до смаку
  • часник – 2 зубки
  • томатна паста – 1-2 ст. л.
  • оцет чи сік лимона – до смаку
  • олія – для смаження
  • лавровий лист – 2 шт.

Для більш насиченого смаку й ситності додайте в борщ консервовану чи попередньо відварену квасолю. Вона чудово поєднується з іншими інгредієнтами.

Приготування:

  1. Сушені гриби замочить на ніч у холодній воді.
  2. Перекладіть гриби у каструлю, влийте 3,5 л води, додайте нарізану дрібними кубиками цибулину, лавровий лист і готуйте близько 35 хвилин.
  3. Потім у грибний бульйон додайте нарізану соломкою картоплю. Готуйте ще 15 хвилин.
  4. Для засмажки у сковороді на олії обсмажте до напівготовності натертий на грубій тертці буряк і моркву та нарізану кубиками цибулину. Наприкінці приготування додайте томатну пасту, сіль, перець. Усе гарно перемішайте та потримайте на вогні ще 1 хвилину.
  5. Перекладіть засмажку у каструлю з бульйоном, доведіть до кипіння і готуйте, накривши каструлю кришкою, близько 10 хвилин.
  6. За декілька хвилин до закінчення приготування додайте пропущений через прес часник, оцет чи сік лимона і ще трохи солі та перцю до вашого смаку.

Залиште страву настоюватися не менше, ніж на годину. Перед подачею додайте у кожну тарілку дрібно нарізану зелень кропу чи петрушки – кропом або петрушкою.

Як приготувати вушка до пісного борщу на Святвечір

Якщо хочете урізноманітнити пісний борщ, приготуйте вушка з грибною начинкою. Це класичне доповнення до борщу, яке особливо популярне в західних регіонах України.

Як приготувати вушка до пісного борщу

  • Замісіть тісто, як на пісні вареники (на 1 склянку борошна – 60–70 мл води та дрібка солі).
  • Для начинки використайте відварені й подрібнені сушені гриби, обсмажені з цибулею.
  • Ліпіть маленькі “пельмені” й відварюйте їх у підсоленій воді.
  • Вушка можна подавати окремо, щоб кожен міг додати їх у тарілку за бажанням.

Пісний борщ на Святий вечір – це не просто страва, а символ духовності та сімейного тепла. Смачного та веселих свят!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-24 14:51:00