Україна і світ

Після посівної курс долара повернеться до 39 грн – експерт дав прогноз

Укріплення гривні обумовлено продажем долара на ринку валют, що пов’язано з весняно-польовими роботами на території України.

Про це в коментарі Фактам ICTV розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, укріплення гривні на ринках обмінників валют пояснюється весняно-польовими роботами.

Зараз дивляться

– Будь-який ринок валюти – це звичайний ринок, оскільки є попит і пропозиція. Тобто, якщо у вас зменшується попит на валюту, то автоматично вона буде ставати дешевшою. У нас з вами весняно-польові роботи і зараз достатньо велика кількість фермерів, які замість того, щоб купляти долар, його продають, щоб отримати гривню та вкластися в засоби захисту рослин, хімікати, паливо тощо, – сказав він.

Експерт каже, що сьогодні на ринку валют склалась ситуація, коли гривні менше, а долара – більше.

– Як наслідок – він (долар, – Ред.) дешевшає. Закінчаться весняно-польові роботи, то будуть спроби повернути його до того рівня, щоб він був хоча б 39 грн за 1$, – пояснив він.

Олег Пендзин додав, що такі речі, як допомога МВФ чи очікування контрнаступу Збройних сил України, не впливають на ситуацію на ситуацію з падінням курсу долара.

– У нас на сьогодні немає зв’язку безготівкового і готівкового долара. Тоді, коли остаточно будуть зняті обмеження валютного ринку, тоді дійсно курс долара на безготівкових торгах буде впливати на готівковий. А ці два ринки відірвані повністю, тому в даній ситуації наявність допомоги від МВФ чи грошей від Світового банку – жодним чином не впливає на готівковий долар, – каже експерт.

При цьому він додав, що навіть, якщо курс долара в обмінниках впаде до рівня курсу гривні, який був встановлений Національним банком України, це не вплине на ситуацію.

Член Економічного дискусійного клубу наголосив, що зараз обставини на ринку валют коректніше називати не “падінням курсу долара”, а “укріпленням гривні”.

Фото: Факти ICTV

За даними НБУ, курс долара не змінився та коштує 36,57 грн/$1. Водночас в обмінниках останнім часом ситуація з курсом валют щоденно змінюється.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Водночас експерти вважають, що протягом 2023 року курс долара перевищить позначку у 50 грн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-06 23:02:54