Україна і світ

Після обміну “всіх на всіх”: Зеленський назвав умову поновлення експорту аміаку з РФ

Київ може дати згоду на транзит російського аміаку до Одеси. Проте є ключова умова: спершу має відбутися обмін полоненими за формулою “всіх на всіх”.

Про це поінформував президент України Володимир Зеленський під час конференції Bloomberg New Economy Forum, відповідаючи на запитання.

– Щодо експорту аміаку. Ми можемо домовитися, тільки якщо буде реалізовано обмін “всіх на всіх”. Ми не хочемо торгувати з Росією, допомагати їм – вони наш ворог. Я сказав, що ми можемо погодитися, лише якщо вони обміняють усіх наших полонених на своїх полонених, – наголосив Зеленський.

Як відомо, транзит аміаку з РФ через трубопровід Тольятті-Одеса було зупинено на початку повномасштабної війни, 24 лютого. Його загальна протяжність становить 2,418 тис. км (з них 1,018 тис. км пролягають територією України).

Після зупинки транзиту російська хімічна компанія Тольяттіазот, яка контролює російську частину трубопроводу, зупинила 3 із 7 агрегатів аміаку, а інші працюють у режимі зменшеного навантаження.

Оператором української частини трубопроводу є державне підприємство Укрхімтрансаміак. Раніше аміак доставляли на Одеський припортовий завод і постачали на експорт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Днями президент Володимир Зеленський прокоментував пропозицію ООН щодо відновлення поставок аміаку з РФ через Україну для вирішення проблеми глобальної нестачі добрив. Український лідер уточнив, що це можливо за умови, що Кремль поверне українських військовополонених.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-17 16:44:21

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин