Україна і світ

Пілоти ЗСУ навчатимуться на F-16 на базах Румунії: президент Йоганніс ухвалив рішення

Президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив навчання українських солдатів у Румунії. Десятки солдатів навчатимуться керувати літаками F-16 на військовій базі Фетешті. Крім того, глава держави дав зелене світло військовим перевезенням в Україну.

Про це 18 березня повідомляє румунське видання Digi24.

Навчання льотчиків ЗСУ на F-16 у Румунії

Видання вказує, що президент Йоганніс поінформував парламент Румунії в листі, що схвалив транзит обладнання та матеріальних цінностей, переданих Фінляндією для України. Крім того, було схвалено навчання близько 50 українських військовослужбовців на літаках F-16.

Зараз дивляться

Інформацію президента передали в комітети з оборони, її винесуть на голосування в порядку денному наступного спільного пленарного засідання.

Влада не повідомила, коли почнеться навчання, але джерела Digi24 кажуть, що українські льотчики мають прибути на авіабазу Фетешті цього літа. Очікується, що навчання пілотування F-16 закінчиться наприкінці року.

На авіабазі Фетешті, крім іншого, розташований Європейський навчальний центр з освоєння F-16 (EFTC).

Примітно, що наразі офіційна влада Румунії не інформувала про цей намір президента Йганніса.

Винищувачі F-16 для України

Раніше повідомлялося, що вже влітку 2024 року 12 українських пілотів зможуть керувати західними винищувачами F-16 для виконання бойових завдань. За даними газети The New York Times, 12 пілотів ЗСУ будуть готові до бойових польотів на F-16 влітку після 10-місячної підготовки на території Данії, Великої Британії та США.

При цьому Україна зможе отримати на той час лише шість F-16 із близько 45 винищувачів, які планували передати союзники з країн Європи.

На початку березня 2024 року речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат говорив, що пілоти ЗСУ вже відпрацьовують не тільки польоти, а й завдання ударів по повітряних і наземних цілях з винищувачів F-16.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-18 17:15:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин