Україна і світ

Підсумки 2022 року: перспективи легалізації біткоїну та домінування технології блокчейну

Один із головних трендів року, що минає, – легалізація і, я б сказав, глобалізація біткоїну. Попри ведмежий тренд на ринку криптовалют, дедалі більше країн запроваджують регуляторну базу для використання біткоїну як повноцінного платіжного засобу.

Минулого тижня президент Бразилії підписав закон, який регламентує використання біткоїну, зокрема як способу оплати всередині країни.

У законопроєкті біткоїн називають цифровим поданням вартості, розплачуватися ним можна буде вже за пів року. У разі, якщо криптовалюта буде використовуватися для платежів, регулятором виступатиме центральний банк Бразилії.

Якщо як інвестиційний актив – то комісія з цінних паперів та бірж.

Цікава ситуація у Нігерії. 2021 року в країні фактично заборонили використання біткоїну. Але вже зараз готовий законопроєкт, який визнає біткоїн законним капіталом для інвестицій.

Чиновники та депутати вирішили, що біткоїн може стати каталізатором розвитку індустрії для найбільш густонаселених країн континенту. Загалом рік заборони на криптовалюту показав, що це була не найкраща ідея.

– Приклади Бразилії та Нігерії – показовий маркер. Перед нашими очима розгортається сильний, без перебільшення – історичний тренд. Біткоїн завойовує Африку та Південну Америку, це величезні ринки.

Це той випадок, коли технологія блокчейна освоює периферію, і та перестає бути такою. На наших очах настає майбутнє, коли розрахуватися біткоїном можна буде у будь-якому куточку світу – навіть в африканській країні. Достатньо лише мати смартфон та інтернет.

Україна традиційно є лідером цих процесів. У парламенті обговорюється легалізація криптовалюти. На рівні держави заплановані освітні курси з криптовалют. Їх запускає Міністерство цифрової трансформації України.

Програма присвячена біткоїну та технології блокчейн, розрахована вона на 100 годин теорії та практики. У тому числі з наступних питань: теорія грошей, розвиток біткоїну та технології блокчейн, майнінг та алгоритм консенсусу Proof-of-Work, холодні та гарячі гаманці, обмін цифрових активів.

Мета безкоштовних курсів – навчити українців грамотно використати цифрові активи. Старт програми заплановано на лютий 2023 року.

Фактично Мінцифри навчатиме українців безкоштовно тому, за що в усьому світі беруть чималі гроші.

Неминуча блокчейн-революція, безумовність фінансової свободи, яку вона несе кожному індивідууму, стає очевидною навіть для чистих гуманітаріїв – правозахисних організацій.

Bitcoin Magazine Україна, власником франшизи на випуск якого я є, отримав грант на $25 тис. від організації Human Rights Foundation.

– Гроші будуть спрямовані на формування біткоїн-спільноти в Україні та випуск першого друкованого номера журналу. У тому числі на проведення біткоїн-мітапів у Києві. Нам важливо не просто запустити медіа про криптовалюти, а створити спільноту людей, захоплених розвитком біткоїну.

Друга тенденція – біткоїн витісняє інші криптовалюти. Залишитися має лише один, як казав герой одного старого фільму. Посилення домінування біткоїну має кілька об’єктивних причин.

Альтернативні криптовалюти на інших платформах не настільки захищені, адже дані зберігаються централізовано та можуть потрапити до рук зловмисників чи державних служб.

Свіжий приклад. Пірингова біткоїн-біржа Paxful оголосила про те, що припиняє будь-які операції з Ethereum.

За словами її засновника Рея Юссефа, алгоритм Proof-of-Stake виступає лише цифровою формою фіату, тоді як алгоритм консенсусу біткоїну Proof-of-Work забезпечує децентралізацію та незалежність грошей.

Якщо порівняти дві криптовалюти, то, за оцінками експертів, в Ethereum близько 70% транзакцій цензуровано. Біткоїн же з технологією блокчейн забезпечує максимальну децентралізацію та стійкість до цензури.

Як говорив співзасновник Apple Стів Возняк: біткоїн – це математичне диво. Воістину так. Тому в довгостроковій перспективі інвестувати логічніше саме в біткоїн.

Не дивно, що під час падіння курсу криптовалют дедалі більше нових стартапів орієнтовані виключно на біткоїн.

Наприклад, Джуліан Лінігер, гендиректор швейцарського стартапу Relai, вважає, що у довгостроковій перспективі менш ризиковано інвестувати в стартапи, які працюють тільки з біткоінами, а всі експерименти з іншими криптовалютами закінчаться в блокчейні та біткоїні.

Згоден із такою думкою. Справді, під час ведмежого тренду довіра до біткоїну не просто не впала, а навіть зросла.

– Прогноз співзасновника Twitter Джека Дорсі продовжує збуватися. П’ять років тому Джек припустив, що біткоїн стане єдиною світовою нативною криптовалютою. І криптовалюта крок за кроком завойовує світ, проникає у всі сфери життєдіяльності людини. Навіть скептики, які спочатку не вірили у біткоїн, зараз визнають його перспективи.

І як результат, кристалізація ринку, про який я неодноразово говорив. Під час ведмежого тренду дрібні майнери продають обладнання, йдуть із ринку.

Великі компанії, які мають стратегію розвитку, залишаються і продовжують працювати. Можна сміливо сказати, що дрібна риба спливає, залишаються кити.

Загалом підсумки року очікувані та прогнозовані. Можна бути впевненим у перспективах свого бізнесу та бізнесу партнерів. Не прогнозую таких стрибків, як у році, що минає. Адже вони є характерними для нових галузей, а ринок криптовалют уже сформований.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступного року розпочнеться поступово відновлення галузі та подальше поширення біткоїну, його глобальна легалізація.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-05 15:19:48