Львівський портал

Підозрюваному у вбивстві Фаріон призначили судово-психіатричну експертизу

В’ячеславу Зінченку, підозрюваному у вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон, призначили проведення судово-психіатричної експертизи. Про це на пресконференції заявила адвокатка Наталія Романик, повідомляє hromadske.

За її словами, зараз справу розглядають за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), що передбачає до 15 років тюрми.

Захист потерпілої сторони вимагатиме перекваліфікації обвинувачення на другу частину цієї ж статті, яка передбачає довічне позбавлення волі. У цій частині йдеться про вбивство з особливою жорстокістю, з корисливих або хуліганських мотивів.

Як пояснила адвокатка Наталія Романик, їй стали відомі факти, які «свідчать про те, що є вагомі підстави для перекваліфікації статті».

«На мою думку як адвоката ті докази, які є в матеріалах справи, говорять, що підозра щодо вчинення злочину саме цією особою абсолютно обґрунтована», – наголосила Романик.

За її словами, наразі правоохоронці «майже цілодобово» працюють над проведенням слідчих дій, зокрема допитів та слідчих експериментів.

Також адвокатка зазначила, що для підозрюваного призначили судово-медичну експертизу, щоб визначити, чи є він осудним. Зараз проводять амбулаторну судово-психіатричну експертизу. Якщо підозрюваного визнають неосудним, сторона обвинувачення вимагатиме повторної експертизи.

Також Наталія Романик зазначила, що готує клопотання про продовження запобіжного заходу для підозрюваного – тримання під вартою.

Після вбивства мовознавиці Ірини Фаріон її доньці Софії Семчишин надали особисту охорону, і, за її словами, це «допомогло уникнути можливих інцидентів». Семчишин розповіла, що не отримувала прямих погроз, але були «підозрілі повідомлення».

«Поліція сказала, що мені потрібна охорона, коли ще шукали підозрюваного. Підозрілих осіб не було, лише отримувала повідомлення з невідомих номерів у Telegram: “Де ти є?”. Після цього мій особистий канал обмежили в доступі, аби невідомі номери не писали», – зазначила донька мовознавиці.

Передісторія

Ірину Фаріон вбили пострілом у голову 19 липня біля її дому у Львові на вул. Масарика. Її у критичному стані госпіталізували з пораненням голови, втім через кілька годин вона померла.

Поховали мовознавицю 22 липня на Личаківському кладовищі. Провести її в останню путь прийшли тисячі львів’ян.

Підозрюваного у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон правоохоронці спіймали 25 липня у Дніпрі. Це сталось на шостий день із моменту скоєння злочину.

Обвинуваченим є 18-річний дніпрянин. ЗМІ опублікували його фото назвали ім’я – В’ячеслав Зінченко.

Йому вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 ККУ), суд помістив хлопця під варту. Сам він заперечує свою причетність до вбивства Фаріон.

За даними слідства, Ірину Фаріон убили з переробленого пістолета, але його ще не знайшли.

Правоохоронці ще вивчають мотиви вбивства. Серед версій – релігійна або національна неприязнь. Не виключена й особиста неприязнь. Також слідство з’ясовує, чи має підозрюваний стосунок до російського неонацистського руху NS/WP.

Сам обвинувачений після стрілянини втік і ще два дні переховувався у Львові. Повернувшись у Дніпро після вбивства Фаріон, юнак цікавився в Інтернеті засіданнями облради та ще деякими проросійськими політиками. Одним із таких був одіозний нардеп Максим Бужанський. Правоохоронці не виключають, що хлопець міг готуватись до ще одного злочину.

Всі деталі про вбивство і як до нього готувався підозрюваний 18-річний дніпрянин читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: hromadske/Ольга Денисяка

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-14 10:22:23