Україна і світ

Перевірка бойової готовності: ISW оцінив ймовірність вторгнення Білорусі в Україну

Білоруські війська навряд чи зараз атакуватимуть Україну, незважаючи на позачергову перевірку бойової готовності, оголошену 13 грудня Олександром Лукашенком, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

– Навчання не є прикриттям для зосередження білоруських та/або російських військ поблизу позицій для вторгнення в Україну. Це передбачає розгортання білоруських підрозділів на полігонах по всій Білорусі, виконання інженерних завдань і відпрацювання форсування річок Німан і Березина (знаходяться від білорусько-українського кордону на відстані понад 170 км і 70 км), – наголошують вони.

За їхніми даними, напередодні білоруські військові перекинули 25 БТР-80 та 30 вантажівок з особовим складом у напрямку Малорита Берестейської області (близько 15 км від України).

Крім того, ще 12 грудня російські танки Т-80 були перекинули з Обуз-Лісновського полігону на Брестський полігон (30 км від білорусько-українського кордону). Також РФ перекинула 13 грудня три перехоплювачі МіГ-31К на білоруський аеродром у Мачулищах.

– Це розгортання, ймовірно, є частиною поточних російських інформаційних операцій, які тривають і припускають, що білоруські сухопутні сили можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну, – вважають ISW.

Відповідно, на їхню думку, малоймовірно, що Білорусь вторгнеться в Україну в осяжному майбутньому.

Це підтверджується даними Генштабу ЗСУ та Держприкордонслужби України, де ситуацію поблизу Білорусі називають контрольованою, незважаючи на нещодавні перевірки бойової готовності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ISW

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-14 10:00:31

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин