Україна і світ

Перетин кордону: хто за що відповідає в пункті пропуску

Фахівці Державної прикордонної служби України розповіли, як підготуватися до поїздки і як швидко пройти перевірки на кордоні.


– Коли ми готуємося до подорожі, збираємо документи, пакуємо валізи тощо, зазвичай виникає чимало запитань щодо перетину кордону, – йдеться у повідомленні.

Наприклад, як перетинати кордон на автомобілі з дитиною або твариною, скільки валюти з собою можна брати, які є карантинні обмеження та інше.

Зазначається, що Державна прикордонна служба щодня отримує ці та ще сотні питань, але не всі вони належать до її компетенції.

– Тому, якщо громадянин звернеться за роз’ясненнями до Держприкордонслужби, прикордонники зможуть надати консультацію тільки в межах своєї сфери, – підкреслюють фахівці.

І відзначають, що існує низка інших служб, які займаються перетином кордону. Тому громадянам, які вирішили перетнути кордон, потрібно розуміти, де саме шукати інформацію щодо їхньої конкретної ситуації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Де шукати інформацію щодо перетину кордону:

  • Державна прикордонна служба в пунктах пропуску здійснює контроль щодо осіб та документів, з цими питаннями звертайтеся до служби довіри ДПСУ;
  • також актуальну інформацію про перетин кордону ви можете знайти в чат-боті ДПСУ за тегом dovirabot;
  • Державна митна служба здійснює контроль щодо автомобілів і вантажів. Таку інформацію знайдете за цим посиланням;
  • щодо правил перевезення тварин можна дізнатися у Держпродспоживслужбі;
  • отримати інформацію про карантинні вимоги, які діють в пунктах пропуску, можна в Міністерстві охорони здоров’я;
  • дізнатися про правила в’їзду в іноземну державу можна в Міністерстві закордонних справ;
  • плануючи поїздку, ви можете також використовувати систему ДРУГ, де є важлива інформація про умови перетину кордону країн, які ви плануєте відвідати. А в разі виникнення надзвичайної ситуації за кордоном – використовуйте її, щоб отримати від МЗС допомогу або інструкції, як далі діяти.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-11 14:33:59