Україна і світ

Перестати допомагати Україні означає втягнути Польщу у війну – Моравецький

Сьогодні є один і єдиний спосіб втягнути Польщу у війну, і цей спосіб – відвернутися від України.

Про це прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив у своєму щотижневому подкасті, кажучи про події в Пшеводуві, де впала ракета і стався вибух, внаслідок якого загинули два поляки.

За словами польського прем’єр-міністра, ця подія має прояснити – якщо в когось іще лишалися сумніви – що війна в Україні повністю реальна і є загрозою для Польщі. Унаслідок масованого ракетного удару Росії по Україні бомби падали майже прямо на кордон із Польщею, зазначив він.

– Сьогодні є один і тільки один спосіб втягнути Польщу у війну, і цей спосіб – відвернутися від України; якщо ми не підтримаємо її, вона потрапить у величезну залежність від Росії, і тоді війна прийде до нас сама, – підкреслив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

За його словами, 15 листопада “вогонь війни вперше охопив і нашу територію” і одразу ж забрав життя двох людей.

Моравецький додав, що трагедія в Пшеводуві стривожила громадськість і викликала надзвичайний галас у ЗМІ.

– Але правда в тому, що як передова країна НАТО ми маємо бути готовими, і ми готові до такого роду подій, – сказав прем’єр-міністр Польщі.

Глава польського уряду зазначив, що, попри резонанс, це не перша подібна критична ситуація. Він нагадав про минулорічні спроби мігрантів пробратися через польсько-білоруський кордон.

– Ми ще не знаємо на 100 відсотків точних обставин і причин інциденту в Пшеводуві, але ми точно знаємо першопричину, основну причину, і це російська агресія проти України, – заявив він.

За його словами, він знає, що “цей час миру” не триватиме вічно. Моравецький зауважив, що “з певних кіл” уже лунають голоси про те, що подія в Пшеводуві – це “прямий шлях до втягування Польщі у війну”. Однак це далеко від правди, переконав польський прем’єр.

Глава уряду Польщі заявив, що такі повідомлення дуже часто лунають із кіл, які є “істинно патріотичними”.

– Багато людей, для яких польська раціональність є першою заповіддю, також поширюють подібну інформацію. Я хочу підкреслити, що набір патріотичних цінностей близький і мені, тому я не можу погодитися з ситуацією, коли патріотизм використовується в політичній грі. Політичній грі, яка має закінчитися зрадою польського сенсу держави, тому що сьогодні є один і єдиний спосіб втягнути Польщу у війну, і цей спосіб – відвернутися від України, – наголосив Матеуш Моравецький.

За словами глави польського уряду, якщо Польща не підтримуватиме Україну, рано чи пізно українська держава потрапить у величезну залежність від Росії.

– Якщо Україна потрапить у таку залежність, нам не потрібно буде робити абсолютно нічого, щоб спровокувати війну – війна прийде до нас сама. Путін не зупиниться, Кремль рухатиметься далі. Пасивність буде для нас самогубством, – сказав він.

Моравецький запевнив, що Польща готова до подібних подій, як у Пшеводуві, а також до будь-яких інших ситуацій і провокацій. Він зазначив, що різні можливості гібридної війни, яку Росія може вести проти нас, розглядалися впродовж багатьох місяців, і “у нас є відповіді на кожен із цих сценаріїв”.

При цьому він додав, що сьогодні для Польщі немає загрози нападу Росії, хоча Кремль може використати інцидент у Пшеводуві для “подальшого посилення інформаційної боротьби”.

Раніше польський президент Анджей Дуда заявив, що Польщі необхідно готуватися до таких ситуацій, як падіння ракет на своїй території, оскільки це може повторитися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Wiadomosci

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-19 01:47:04

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин