Україна і світ

Пересадка нирки свині людині, другою людиною у світі стала 54-річна американка

Важко хвора уродженка Нью-Джерсі 54-річна Ліза Пізано на початку цього місяця стала другою людиною, якій пересадили нирку від генетично модифікованої свині. Про це хірурги NYU Langone Health у Нью-Йорку.

Після операції на серці

– Пацієнту, у якого була як серцева, так і ниркова недостатність, орган передали 12 квітня, лише за вісім днів після встановлення механічного серцевого насоса, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що хірургічні бригади Нью-Йоркського університету в Лангоні провели дві процедури протягом дев’яти днів.

Ризик відторгнення органу

Як стало відомо, нирка отримана від генномодифікованої свині, у якої було заблоковано ген, що відповідає за вироблення цукру під назвою альфа-гал.

Це, за словами вчених, знижує ризик важкої імунної реакції у пацієнта, яка може призвести до негайного відторгнення органа, пересадженого від тварини, процес, званий ксенотрансплантацією.

Крім того, щоб знизити ймовірність відторгнення, хірурги також помістили вилочкову залозу свині, яка може перепрограмувати імунну систему пацієнта.

Без права на органи людини

Як повідомляється, через вкрай запущене захворювання, пацієнтка не мала права на отримання людських органів. Але їй дуже хотілося виграти більше часу, щоб побачити, як ростуть її онуки.

– Після того, як мене виключили через трансплантацію людини, я зрозуміла, що в мене залишилося мало часу. Але лікарі сказали, що в мене є шанс на отримання свинячої нирки з відредагованими генами, тож я обговорила це зі своєю родиною, – розповіла Пізано.

У чому унікальність

За словами хірургів, випадок Пізано є першим, коли пацієнту з допоміжним пристроєм для лівого шлуночка, була проведена трансплантація органів будь-якого типу. Ниркова недостатність зазвичай позбавляє можливості використовувати серцевий насос через високу ймовірність смерті.

Ксенотрансплантат, який вважають експериментальним, було схвалено для пацієнтів із важкими або небезпечними для життя станами Інституціональною наглядовою радою Нью-Йоркського університету в Лангоні та Управлінням з контролю за продуктами і ліками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-26 11:31:03

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин