Україна і світ

Пентагон планує відновити надсекретні програми в Україні – WP

Пентагон просить Конгрес США відновити фінансування двох надсекретних програм в Україні, призупинених перед вторгненням Росії минулого року.

Про це повідомляє газета The Washington Post з посиланням на слова нинішніх та колишніх американських чиновників.

У разі схвалення цей крок дозволить американським підрозділам спеціальних операцій залучати українських оперативників для спостереження за переміщеннями російських військ і протидії дезінформації.

Зараз дивляться

Повідомляється, що рішення навряд чи відбудеться до осені. Представники оборонного відомства готують пропозицію, яку американські законодавці зможуть розглянути найближчими місяцями, коли почнеться робота над законопроєктом Пентагону про політику та фінансування наступного року.

У разі успіху ці таємні програми можуть відновитися вже у 2024 році, хоча досі незрозуміло, чи дозволить адміністрація Байдена американським спецпризначенцям повернутися в Україну для управління цими операціями.

Жоден військовий США не діє в Україні з початку повномасштабної війни окрім невеликої групи, яка охороняє посольство в Києві.

У Конгресі кажуть, що важко передбачити результат, враховуючи, що республіканці розділилися у питанні великих витрат на допомогу Україні. Інші стверджують, що такі програми, мають відносно невеликі витрати — $15 млн на рік для такої діяльності в усьому світі.

— Військові хочуть якомога швидше відновити таємну діяльність в Україні, щоб відносини, які важко було збудувати, не були втрачені під час затяжної війни, – сказав тризірковий генерал у відставці Марк Шварц, який керував спеціальними операціями США в Європі.

Він пояснив, що коли подібні речі “зупиняють через масштаби конфлікту”, то втрачається доступ, що означає “втрату інформації і розвідданих про те, що насправді відбувається в конфлікті”.

Американські сили спеціального призначення, використовуючи подібне фінансування, вже багато років платять обраним іноземним військовим і воєнізованим формуванням на Близькому Сході, в Азії і Африці, використовуючи їх як “заміну” у контртерористичних операціях проти “Аль-Каїди”, “Ісламської держави” і пов’язаних з ними груп.

Нові такі програми на зразок тих, які працювали в Україні, вважаються формою «нерегулярних методів війни». Вони націлені проти ворогів, таких як Росія і Китай, але без вступу у відкритий конфлікт.

Критики, включно з деякими у Капітолії кажуть, що така діяльність ризикує залучити США до більш прямої ролі у війні в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втім представники оборонного відомства наголошують, що на відміну від масштабніших і відкритіших зусиль Пентагону озброїти українську армію, таємні програми не підвищують бойові можливості України. Оскільки залучені оперативники та їхні керівники з США будуть обмежені виконанням, не пов’язаних з насильством.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-10 20:45:13

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин