Львівський портал

ПАРЄ визнала Голодомор 1932−1933 років геноцидом українського народу

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

«Це важливе рішення вшановує пам’ять мільйонів невинних українців, які загинули внаслідок штучного голоду – геноциду, організованого радянським режимом», – йдеться в повідомленні.

Як зазначила заступниця голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики, членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук, відповідне рішення підтримали 80 голосів.

Документ закріплює, що колишнє керівництво СРСР навмисно впроваджувало політику, яка призвела до голоду в Україні, «прагнучи повністю придушити будь-який український опір тоталітарному комуністичному режиму, підкорити український народ і знищити їхні прагнення та зусилля щодо встановлення незалежної української держави».

«Так само, як сьогодні збройні сили РФ, сталінський режим у 1932-1933 роках вчиняв кримінальні дії на українській території проти цивільного населення, з очевидним наміром знищити, повністю або частково, український народ як окрему національну спільноту», – йдеться в резолюції.

У резолюції ПАРЄ звертає особливу увагу на прямий зв’язок між минулими злочинами та сучасними звірствами Російської Федерації. Систематичні атаки проти цивільних людей, знищення цивільної інфраструктури, примусова депортація українських дітей та масові воєнні злочини і злочини проти людяності свідчать про геноцидний намір, спрямований на знищення української ідентичності.

Нагадаємо, Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу раніше вже визнав Європарламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

Навесні 2022-го відповідне рішення ухвалив парламент Чехії, а наприкінці листопада – ще й парламент Румунії. Згодом такий крок зробили також Ірландія й Німеччина.

У травні 2023 року парламент Словенії також ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Згодом приєдналася й Велика Британія, Люксембург, Словаччина, Хорватія, Нідерланди, Італія, а також Уельський парламент.

Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців визнав також й американський штат Північна Кароліна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-04 10:50:20