Україна і світ

Особливості лікування пневмонії під час війни: як розпізнати хворобу, застосування антибіотиків

Чому виникає пневмонія, як розпізнати цю хворобу і коли при її лікуванні дійсно потрібен антибіотик. На ці та інші питання, пов’язані із запаленням легень, відповіли експерти онлайн-платформи Бережи себе.

– Причини запального процесу в легенях можуть бути різними. Серед інфекційних – бактеріальна природа та вірусна, – зазначають медики.

За їхніми словами бактеріальна інфекція підлягає лікуванню антибіотиками, а вірусну жоден подібний препарат не візьме за визначенням, тому що вірус на антибіотики не реагує. Як, наприклад, запальний процес в легенях, пов’язаний з коронавірусної хворобою.

У той же час, відзначають експерти, бактеріальна пневмонія більш звична для наших уявлень. Найчастіше її викликають мікроорганізми умовно патогенної природи, які зазвичай мирно співіснують з нами, але при певних умовах можуть викликати захворювання.

Наприклад, на тлі вірусного захворювання (ГРВІ), сильного переохолодження, зниження імунітету тощо, що призводить до стрімкого розмноження бактерій. Це провокує утворення в альвеолах великої кількості в’язкої рідини, ексудату, в якій тепло і є чим поживитися. Саме такий процес є класичною бактеріальною пневмонією.

Поширені симптоми пневмонії:

  • кашель, переважно з мокротою, яка може важко відходити;
  • лихоманка, ломота в тілі, пітливість;
  • виражена загальна слабкість, інтоксикація;
  • можливий біль в області грудної клітини.

Відзначається, що частіше бактеріальна пневмонія одностороння і може охоплювати одну або кілька частинок легені. Хоча буває і двосторонній процес.

За словами медиків, ймовірність розвитку запалення легень на тлі звичайного ГРВІ в цілому пов’язана зі способом життя, харчуванням, умовами перебування. Так, у людей, які змушені довго перебувати у вологих і холодних місцях і мають недостатній і незбалансований раціон, ризик розвитку пневмонії вище, ніж, наприклад, у офісних працівників.

Ось чому це захворювання частіше діагностують військові медики і змушені призначати антибіотики для порятунку життя військових.

Відзначається, що в мирному житті, де є можливість налагодити розпорядок дня і харчування, у людини без істотних хронічних захворювань ймовірність розвитку пневмонії невисока.

– Тому не варто вимагати від лікаря антибіотик від підвищеної температури або кашлю — найчастіше ці симптоми викликані звичайною застудою вірусної природи, – підкреслюють фахівці.

І закликають звернути увагу на вакцинацію, яка захистить нас від більшості випадків запалення легенів і з приводу якої слід проконсультуватися з лікарем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

медики
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-29 10:20:11