Україна і світ

Осіння депресія чи нудьга: що робити, аби позбавитися пригніченості

З настанням осені багато хто починає жалітися, що відчуває депресію. Чи існує насправді таке явище, та як позбавитися пригніченості восени, Фактам ICTV розповідає нейропсихологиня, психотерапевтка Вікторія Любаревич-Торхова.

– Депресія – це серйозний діагноз, який може поставити лише фахівець, – пояснила Вікторія. – Це коли більше двох тижнів тримається апатія. Нічого не подобається, навіть з того, що колись подобалося.


Тому, за словами фахівчині, доцільніше говорити про осінню нудьгу. Коли мало сонячного світла, настрій і самопочуття погані, а зараз ще й війна додає свою частку до загальної картини. Та це нормально, бо таким чином наш мозок пристосовується до умов, що настають зі зміною пори року.

Як цього позбутися? Як повернути радісне сприйняття світу? Наразі це важко зробити, але можливо.

Вікторія Любаревич-Торхова радить насамперед приймати вітаміни та мінерали, щоб збалансувати організм. Причому, це не мають бути комплекси, тому що в них дуже малі дози необхідних речовин. А от вітамін С, хоча б 1 г на день має надходити. Нервову систему підтримають вітаміни групи В, а значить, ми зможемо протистояти стресу. Магній В6 заспокоїть та збагатить киснем мозок. Таким чином ми допоможемо організмові встояти перед темрявою, що насувається: адже дні восени короткі, сонце ховається за хмарами.

 – Ми всі наразі знаходимося в тривозі через війну, тому потрібно дозувати надходження інформації, – пояснює психотерапевтиня. – Виділіть одну годину для читання новин, і все. Не сидіть в новинах цілий день.

Іще Вікторія радить слухати музику, дивитися улюблені фільми, готувати улюблені страви, якщо, звісно, є така можливість. Навіть, якщо ви не в себе вдома, а десь виїхали, організуйте свій простір, приберіть оселю, поставте букетик осіннього листя на підвіконня, тощо.

Якщо вам подобається апельсин і помаранчевий колір, розкладіть у вази апельсини, щоб їх було видно з будь-якого кута кімнати. Аромат апельсина також бадьорить і покращує настрій. Згадайте, який аромат вам ще подобається, той і шукайте.

 – Іще одна порада – не переживайте через поганий настрій. Дозвольте собі понудьгувати, – говорить Вікторія. – Налийте чаю, одягніть теплий светр, сядьте на балконі чи коло вінка і насолоджуйтесь осінню. Повірте, хандра пройде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перемикайте мозок на дію. Навіть якщо не хочеться нічого робити – робіть щось. Вийдіть на вулицю і прогуляйтеся. Не треба зосереджуватися на тому, що ви йдете за гарними емоціями. Просто йдіть, гуляйте і дивіться навколо. Настане момент, коли мозок перемикне вашу увагу з тривоги на будь-що інше.


осінь
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-18 12:55:02