Україна і світ

Ортопеди Львова прооперували 17-річного хлопця з вадою кінцівки, що була коротше на 7 см

Ортопеди-травматологи львівського Охматдиту успішно прооперували 17-річного хлопця, в якого одна нога була коротше за іншу на 7 см.

Вада розвитку

Хлопець зі селища Любишів, що на Волині, народився з вадою одної кінцівки, вкорочення було до 1 см. Місцеві лікарі вважали, що оперувати краще тоді, коли зупиниться ріст кістки.

Однак стан дитини погіршувався, і з роками різниця між ногами вже становила 7 см. Тому родина почала шукати досвідчених фахівців, які б могли вирішити цю проблему.

Дізнавшись про Центр нейроортопедії, травматології та реабілітації дітей у Львові, яким керує професор Олександр Корольков, вони звернулися по допомогу. Після консультації та огляду було ухвалено рішення зробити хірургічне втручання.

Успішна операція

Операція пройшла успішно. Крім того, пацієнту було встановлено апарати зовнішньої фіксації на укорочене стегно та гомілку з подальшими остеотоміями кісток.

Ці  сучасні апарати дуже легкі, адже основні елементи зроблені з титану. Таким чином укорочені сегменти кінцівки подовжуються на 1 мм щодоби. Однак така методика потребує забагато часу.

– Треба не лише подовжити кінцівку, але й дочекатися, поки відбудеться зкостеніння новоствореної кістки, що потребує від 4 до 6 місяців, – наголосив Олександр Корольков.

Він також зазначив, що за своєчасного звернення можна було вирівняти ногу за допомогою малоінвазивних операцій без зовнішніх апаратів і милиць.

Але оскільки Микола вже виріс і зони росту закриті, необхідно було провести складну операцію з остеотомією кісток і подовженням.

Проте через сім днів після хірургічного втручання хлопець уже користувався милицями, а згодом почав ходити навіть без додаткової опори.

Джерело і фото: Центр дитячої медицини. Лікарня Охматдит

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 14:17:02