Україна і світ

Орендували квартири в Києві, щоб коригувати ворожі атаки: затримано агентів РФ

Фото: СБУ

Контррозвідники Служби безпеки затримали агентів ГРУ РФ, які в Києві облаштували спостережні пункти в орендованих квартирах, щоб коригувати ворожі обстріли.

У Києві затримали агентів РФ, які коригували ворожі удари по місту

Під час спецоперації в столичному регіоні правоохоронцям вдалося затримати старшого агента (резидента) ГРУ РФ та одного з його пособників. 

Ворожими поплічниками виявилися двоє жителів Київської області, які за грошову винагороду працювали на спецслужбу РФ. 

Зараз дивляться

Зловмисники коригували ворожі ракетно-дронові атаки та готували підпали електропідстанцій і службових автівок українських військових. 

Щоби виконувати завдання від російської спецслужби, фігуранти облаштували спостережний пункт в одній із квартир Києва, яку вони орендували. Квартира мала панорамний вид на потенційні цілі – об’єкти критичної інфраструктури.

У цьому помешканні ворожі агенти встановили відеокамери з програмою віддаленого доступу, що дозволяло російській спецслужбі стежити за вулицями Києва в онлайн-режимі. 

У такий спосіб російські загарбники хотіли зафіксувати наслідки повітряних атак на столицю і виявити вогневі позиції ППО для коригування нових ударів. 

Крім того, з’ясувалося, що з таким самим завданням диверсанти їздили  до Полтави й Чернігова. Там вони спершу проводили дорозвідку поблизу енергетичних об’єктів, а потім планували створити власні осередки в обох містах.

Для цього агенти намагалися вербувати місцевих жителів, які шукали легкого заробітку. Відповідні оголошення агенти публікували у Telegram-каналах, які були підконтрольні російській спецслужбі. 

Одним із завдань для нових учасників групи агентів РФ також були підпали службового транспорту працівників ТЦК і силових трансформаторів у трьох регіонах України.

Яке покарання загрожує агентам ГРУ РФ

СБУ вдалося завчасно викрити організатора агентурної мережі та його поплічника.

Під час обшуків в агентів вилучено відеопристрої, телефони та сім-карти із доказами підривної діяльності на користь країни-агресорки.

Наразі ворожі агенти перебувають під вартою. Їм обом повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (Готування до вчинення диверсії в умовах воєнного стану).

Водночас злочинні дії організатора ворожої групи додатково кваліфіковано за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (Готування до вчинення дій, що перешкоджають законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Російським агентам загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-29 11:50:08