Україна і світ

Ордер на арешт Путіна діятиме до кінця його життя – прокурор МКС Карім Хан

Виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна є довічним і діятиме доти, доки глава РФ не постане перед судом.

Про це повідомив в ефірі ВВС Radio 4 головний прокурор суду в Гаазі Карім Хан.

Він пояснив, що ордер на арешт Володимира Путіна не втратить чинності після завершення війни в Україні. Це ж стосується і уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Зараз дивляться

– Немає терміну давності для воєнних злочинів. Це один із принципів Нюрнберга. І люди, де б вони не перебували, повинні усвідомлювати, що закон існує, і є обов’язки, пов’язані з владою, – зазначив прокурор.

На запитання, чи залишатимуться чинними ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової, до кінця їхнього життя, Карім Хан відповів: Абсолютно так.

Прокурор МКС уточнив, що ордер на арешт може бути відкликаний лише у випадку, якщо Путін постане перед судом, і судді вирішать закрити справу.

– Поки вони не постануть перед незалежними суддями суду, і судді не ухвалять рішення по суті про припинення справи. Але в іншому, безумовно, так, – наголосив Карім Хан.

Прокурор уточнив, що ордери на арешт “базуються на даних судово-медичної експертизи, перевірці та тому, що було сказано цими двома особами”.

Спочатку суд хотів зберегти в таємниці видачу ордерів, але вирішив оприлюднити їх, щоб спробувати зупинити подальші злочини.

– Не можна поводитися з дітьми як з військовою здобиччю, їх не можна депортувати… Для такого злочину не потрібно бути юристом, потрібно бути людиною, щоб знати, наскільки це кричуще, – заявив Хан в ефірі ВВС Radio.

Прокурор нагадав, що свого часу ніхто не думав, що президент Югославії Слободан Мілошевич постане перед судом у Гаазі.

– Ті, хто вважає, що можна вчинити злочин вдень і добре спати вночі, можливо, повинні подивитися на історію, – додав він.

Британський адвокат Джеффрі Найс, який був головним обвинувачем у суді над Мілошевичем, повідомив ВВС, що ордер на арешт змінить ставлення іноземних лідерів до Путіна.

– Він залишатиметься передбачуваним злочинцем доти, доки не постане перед судом, або поки його не передадуть до суду і не виправдають. Це здається вкрай малоймовірним, тому він залишиться передбачуваним злочинцем до кінця свого життя, – наголосив Найс.

Як відомо Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна в справі про примусовому депортацію до РФ українських дітей з тимчасово окупованих територій України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Диктатора можуть арештувати на території 123 країн, які ратифікували Римський статут МКС. Росія цей документ не ратифікувала.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-20 15:48:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин