Україна і світ

Опалювальний сезон в Україні: коли в оселі пустять тепло та якою буде температура

Найближчим часом в Україні повинен розпочатися опалювальний сезон.

Українська влада неодноразово наголошувала на тому, що цьогоріч українцям варто запасатися теплими речами та утеплювати свої оселі, адже в будинках буде прохолодно.

Коли саме пустять тепло в оселі українців та як відбуватиметься опалення в будинках та приватних установах – далі в матеріалі Фактів ICTV.

Опалювальний сезон 2022-2023: коли початок

Опалювальний сезон 2022-2023 буде найскладнішим в історії України, оскільки російські війська зруйнували більш ніж 200 котелень і дуже сильно пошкодили Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську, Сєвєродонецьку ТЕЦ.

Незважаючи на це, опалювальний сезон в Україні розпочнеться, коли надворі температура повітря впаде нижче 8 градусів тепла.

Крім того, у квартирах українців взимку повинно бути не менше 18 градусів.

Про це йдеться у відповіді Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінірегіону на запит РБК-Україна.

Крім того, у відповіді на запит сказано, що рішення про початок та закінчення опалювального періоду приймається органами місцевого самоврядування.

– Опалювальний період починається не пізніше ніж коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря становить +8°С та нижче, а закінчується не раніше ніж коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря перевищує +8°С, – йдеться у відповіді Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінірегіону.

У свою чергу міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що опалювальний сезон в українських регіонах має розпочатися після 15 жовтня, але дату можуть і посунути через погодні умови.

– Опалювальний сезон в Україні розпочнеться після 15 жовтня — з урахуванням погодних умов. Ми вже виходимо на показник, близький до 70% підготовки мереж та систем ЖКГ, — сказав міністр.

Яка буде температура в будинках та комунальних установах

Чинними нормами визначено, що температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) повинна бути забезпечена на рівні +18°С, а у наріжних кімнатах +20°С.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В разі відхилення від цих показників теплопостачальна організація зобов’язана зробити перерахунок плати за період такого відхилення.

– Рішення місцевих органів самоврядування про початок та закінчення опалювального періоду приймається з урахуванням кліматичних умов для забезпечення населення опаленням відповідно до державних санітарних норм та правил, і насамперед для забезпечення теплом об’єктів соціальної сфери (дошкільних закладів, навчальних закладів, установ охорони здоров’я). Інше чинним законодавством не передбачено, — йдеться у відповіді Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінірегіону.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 20:06:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин