Україна і світ

Олена Зеленська та Урсула фон дер Ляєн обговорили проблему сирітства в Україні

Перша леді Олена Зеленська на зустрічі із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн обговорили тему подолання сирітства в Україні та впровадження сімейних форм виховання.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.

Олена Зеленська наголосила, що однією з умов для вступу України в Євросоюз є відмова від дитячих будинків. Їх потрібно замінити на виховання в родинах.

Зараз дивляться

– Як і багато країн Центральної та Східної Європи, Україна успадкувала систему великих інтернатних закладів для дітей і дорослих. Це пережиток радянської системи, – розповіла Олена Зеленська.

За її словами, практично всі наші сусіди пройшли шлях від відмови від дитбудинків до сімейної форми виховання під час набуття членства у Європейському Союзі. Саме тому Україна зараз має приклади кращих практик.

Олена Зеленська наголосила, що Україні зараз важче робити такий перехід, адже країна у стані війни.

– Ми маємо водночас рятувати дітей і від російських ракет, і від життя в дитбудинках. Цим дітям потрібні мир, безпека й родина. І не колись, а вже зараз, – наголосила перша леді.

Разом із першою леді на зустрічі була присутня міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Під час зустрічі із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн домовлено про те, що найближчим часом Єврокомісія відправить своїх експертів для початку роботи над планом реформи дитбудинків.

Наразі за статистикою, 343 прийомні родини, які виховують 1386 дітей, через війну стали внутрішньо переміщеними особами, бо втратили житло або не почуваються в безпеці. Ще 706 родини із 3093 дітьми виїхали за кордон. Їм часто вже немає куди повертатися.

Раніше Олена Зеленська в інтерв’ю телеведучому ICTV Вадиму Карп’яку наголосила, що багато західних меценатів під час війни допомагають дитячим будинкам в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-03 13:02:52