Україна і світ

Окупанти застосовують проти ЗСУ заборонені хімічні боєприпаси

Російські окупанти скидають на позиції ЗСУ хімічні боєприпаси, заборонені міжнародними конвенціями.

Про це в ефірі телемарафону Єдині новини повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський.

– Ворог застосовує хімічні боєприпаси – скидає з безпілотних літальних апаратів вибухівку з хлорпікрином, – сказав він.

За словами Дмитрашківського, 23 березня у росіян був “пробний варіант” скидання такої вибухівки – було зафіксовано один випадок. Наступного дня вони вже скинули дві вибухівки, а за вчорашній день – шість.

Зараз дивляться

– Якщо потрапляє в окоп чи бліндаж, потрібно мати протигаз чи відійти від того місця, бо викликає і блювоту, і сльози, – зазначив речник ЗСУ.

Він додав, що перший дрон з такою вибухівкою було збито місяць тому на Запорізькому напрямку. Тоді боєприпас у вигляді гранати К-51 не розірвався.

К-51 – це радянська ручна аерозольна сльозогінна граната нелетальної дії. Окупанти активно застосовували її під час боїв за Донецький аеропорт у 2015 році.

Боєць, який потрапляє у хмару газу, без протигазу не здатний чинити опір і вести вогонь зі зброї, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, носові пазухи заповнюються слизом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше про використання Росією сльозогінних гранат повідомляв президент України Володимир Зеленський.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-28 02:33:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин