Україна і світ

Огляд західних ЗМІ щодо можливого контрнаступу ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ

Від ранку 27 травня головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний, посилив припущення про те, що довгоочікуваний контрнаступ проти російських окупаційних сил наблизився до початку.

На своїх сторінках у соціальних мережах він опублікував відео з написом “прийшов час повертати своє”.

Саме відео показує українських захисників, які читають щось на кшталт молитви перед тим, як піти в бій. На кадрах можна побачити сучасну західну техніку, зокрема танки Leopard 2 і протимінні бойові машини MRAP, які використовують воїни ЗСУ.

Ця публікація українського головнокомандувача розширила припущення як усередині України, так і зовні, що контрнаступ ЗСУ починається.

Що про це пише іноземна преса – читайте на Фактах ICTV.

Американський телеканал CNN зазначає, що повідомлення Залужного з’явилося після приблизно місяця можливих натяків на підготовку контрнаступальної операції, включно зі збільшенням кількості певних видів нападів і розгортанням військової техніки.

– Офіційно, однак, операція не почалася. За президентом України Володимиром Зеленським останнє слово про те, коли почнеться операція. Але він може навіть не робити цього публічно, щоб не виводити Москву з рівноваги, пише видання.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО) Олексій Данілов у коментарі CNN запевнив журналістів, що українська влада має розуміння щодо того, як має розпочатися контрнаступ.

– Ми чітко розуміємо, коли, де, як і що має розпочатися. Остаточне рішення за президентом… коли рішення буде ухвалено, Росія це обов’язково відчує, – заявив Данілов.

CNN зазначає, що, можливо, про початок контрнаступу стане відомо тоді, коли з’являться перші відчутні результати. Багато чого з того, що відбувається, не озвучується на публіці, навіть якщо план уже розроблено, додає телеканал.

Паралельно з цим Олексій Данілов у коментарі Бі-бі-сі сказав, що контрнаступ може відбутися “завтра, післязавтра або через тиждень”.

За його словами, Україна “не має права на помилку” в ухваленні рішення, тому що це історична можливість, яку “ми не можемо втратити”.

Водночас в інтерв’ю The Guardian радник Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що з боку Києва вже розпочалися попередні операції, щоб підготувати ґрунт для контрнаступу проти російських окупаційних сил.

– Це складний процес, який не є питанням одного дня, певної дати чи години. Це безперервний процес деокупації, і деякі процеси вже відбуваються, наприклад, руйнування ліній постачання або підрив складів за лінією фронту, – сказав Подоляк.

Він запевнив, що інтенсивність наростатиме, однак це займе досить тривалий період часу.

The Guardian зазначає, що тривала суха погода сприяла очікуванню контрнаступу, як і візит російських повстанських груп до Бєлгорода, можливо, з метою відволікти війська і техніку від лінії фронту в Україні.

Журналіст видання Financial Times Крістофер Міллер у своєму Twitter припустив, що молитвою, опублікованою Залужним, Україна показує, що її “війська готуються до бою”.

Британське видання Sky News, водночас, вважає, що ролик Залужного покликаний залучити підтримку з боку української нації.

Газета The New York Times звернула увагу на масштабні збої інтернету на Кримському півострові та інших територіях України, окупованих Росією. Видання пов’язує відключення інтернету з низкою попередніх сигналів і припущень про те, що “початок контрнаступу вже близько”.

Про те, що в Криму та на інших окупованих територіях є підтверджені дані перебоїв зі зв’язком, також повідомила компанія NetBlocks, яка відстежує збої в мережевому зв’язку в усьому світі.

– Підтверджено: мережеві дані підтверджують повідомлення про масштабний збій в інтернеті на Кримському півострові та частинах окупованої України, зокрема й у Запорізькій області сьогодні ввечері, – написали в NetBlocks.

Причиною збою інтернету NetBlocks назвала перебої в роботі російського інтернет-провайдера Miranda Media, який працює в Криму.

Крім того, інтернет-зв’язок також зник у Бердянську та Мелітополі, що NYT називає стратегічно важливими містами для Росії, яка перетворила їх на військові опорні пункти.

Особливу увагу американська газета звертає на те, що інтернет-послуги також припинилися в Запорізькій області, включно з Енергодаром, де, як відомо, російські війська окупували найбільшу в Європі атомну електростанцію, ЗАЕС.

Збій у роботі електрики та зв’язку стався на тлі попереджень з боку Головного управління розвідки про підготовку масштабних провокацій Росією на Запорізькій АЕС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-27 18:47:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин