Україна і світ

Одеса – центр міста у списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою, попри розв’язану Росією війну в Україні.

Цей статус місто-порт отримав за результатами 18-й позачерговій сесії ЮНЕСКО в Парижі 25 січня.

— Історичний центр міста-порту Одеса включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою, – написав очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Заступниця глави МЗС України Еміне Джапарова у Twitter назвала це рішення дипломатичною перемогою.

Зараз дивляться

— Таке рішення ЮНЕСКО означає, що Одеса буде під захистом організації, – додала вона.

Також цей статус надасть місту доступ до фінансової та технологічної міжнародної допомоги.

Внесення до списку історичного центру Одеси схвалила панель з 21 держави-членів Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Шість голосів за, один – проти, ще 14 утримались.

У список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою внесено також історичний центр Відня, Потосі (Болівія), культурний ландшафт та археологічні залишки долини Баміан в Афганістані, стародавнє місто Абу-Мена в Єгипті, місто Єрусалим та його стіни тощо.

Центр міста номінували на внесення до списку ще у 2009 році. У серпні 2022 року у МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою.

Вже у жовтні Україна передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл Історичний центр міста-порту Одеси для включення до Списку всесвітньої спадщини, а президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру українського міста до списку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ЮНЕСКО


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-25 20:23:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин