Україна і світ

Очі війни. Як військові ЗСУ опановують аеророзвідку за 5 днів


Очі війни. Як військові ЗСУ опановують аеророзвідку за 5 днів

У Запоріжжі волонтери запустили навчання з керування безпілотником і впродовж літа підготували для ЗСУ кілька сотень аеророзвідників. 

Одна з наших головних цілей, це те, щоб всі пілоти, всі наші оператори – були живі. – каже Олександр, керівник БФ Волонтерський центр Паляниця, інструктор школи операторів безпілотників.

– Кожного місяця ми зараз навчаємо біля 80 – 100 курсантів. Навчання триває п’ять днів.

Спершу майбутні фахівці аеророзвідки вивчають теорію. Опісля – практика на полігоні. Умови – максимально наближені до бойових: ліски, відкрита місцина, окопи. Ще й прискіпливі запитання інструктора.

– Ти вилетів, куди ти далі летиш? Ти розумієш, де в тебе ворог, куди ти летиш в першу чергу? 

Керування дроном-розвідником, а поготів й ударним, – це ціле мистецтво, адже необхідно вгледіти ворога, навести артилерію чи скинути гранату й уберегти свій безпілотник. Та найголовніше під час бойової операції – вціліти самому. Бо за дронами ворог вираховує, де заховався оператор, та гатить туди артилерією, не шкодуючи снарядів.  

– Постійно ворог знаходить засоби, як протидіяти аеророзвідці нашої армії. Відповідно, ми знаходимо нові якісь фішки, як пробиватися крізь РЕБ, як знаходити їх техніку, якісь нові принципи маскування, які вони застосовують, – пояснює інструктор.

Благодійники закупили для їхньої школи два десятки безпілотників. Темпи підготовки операторів будуть лише нарощувати. Бо за дронами, певні фахівці, майбутнє.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-11 11:21:24