Україна і світ

Облікова ставка збережена на рівні 25% – НБУ

На сайті Національного банку України (НБУ) повідомляється, що Нацбанк, як і очікував на ринок, знову зберіг облікову ставку на рівні 25% річних.

Відповідну заяву опубліковано у четвер, 8 грудня.

– Враховуючи очікувану цінову динаміку, все ще високі інфляційні очікування та зміщений вгору баланс ризиків, Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25%, – сказано у повідомленні.

Як уточнюється, у разі реалізації проінфляційних ризиків Нацбанк готовий посилити монетарні умови задля збереження керованості курсових та інфляційних процесів.

Також наголошується, що НБУ не очікує на стрімке уповільнення інфляції в умовах війни – українська економіка, за його прогнозами, ще довго функціонуватиме в умовах обмеженої логістики та дефіциту електроенергії.

– Послаблення споживчого попиту може лише частково компенсувати інфляційні ефекти від зростання виробничих бізнесових витрат, – йдеться у заяві.

Таким чином, інфляція має почати знижуватися досить повільно, у 2023-2024 роках вона істотно перевищуватиме мету Нацбанку в 5%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Таким чином, НБУ спрямовуватиме свою політику насамперед на утримання під контролем інфляційних очікувань та збереження керованості інфляційних процесів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-08 18:34:36