Україна і світ

Новим президентом Бразилії стане Лула да Сілва, якого судили за корупцію та відмивання грошей

У Бразилії відбулися президентські вибори, перемогу на яких здобув колишній президент Луїс Інасіу Лула да Сілва. Він переміг чинного главу держави Жаїра Болсонару.

Після підрахунку голосів стало відомо, що Лула набрав 50,9% підтримки, тоді як у Болсонару – 49,1%.

77-річний Лула перебував на посаді президента Бразилії у період з 1 січня 2003 до 1 січня 2011 року.

Цікаво, що він не зміг балотуватися на останніх президентських виборах у 2018 році, адже перебував у в’язниці. Його визнали винним в отриманні хабара від бразильської будівельної фірми в обмін на контракти з бразильською державною нафтовою компанією Petrobras.

У 2017 році його було засуджено до 9,5 років позбавлення волі за корупцію та відмивання грошей. Пізніше термін збільшили до 12,1 року, але у квітні 2019 року рішенням федерального верховного суду знизили до 8,9 років. Політик всі звинувачення заперечує. Лула провів 580 днів у в’язниці, перш ніж його вирок анулювали.

— Вони намагалися поховати мене живцем, і ось я тут, – сказав він у своїй переможній промові.

Президент України Володимир Зеленський привітав Лулу да Сілву з перемогою та висловив надію на посилення стратегічного партнерства між країнами.

— Розраховую на активну співпрацю з давнім другом України та посилення українсько-бразильського стратегічного партнерства задля забезпечення демократії, миру, безпеки та добробуту в Україні, Бразилії та всьому світі!

Президент США Джо Байденом теж привітав з перемогою Лулу да Сілву за результатом “вільних, чесних та авторитетних виборів”. Він додав, що сподівається на продовження співпраці.

Новообраний президент Бразилії обійме посаду 1 січня 2023 року.

Як писала газета The New York Times, вибори-2022 у Бразилії супроводжувалися великими потоками дезінформації з боку головних суперників перегонів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Прихильники да Сілви звинувачували Болсонару в тому, що він “канібал і педофіл”, тоді як прихильники Болсонару називали да Сілву “лідером банди, комуністом та сатаністом, який хоче закрити національні церкви”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-31 18:46:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин