Україна і світ

Нові тести та правила: як іноземцю отримати громадянство України

Фото: Getty Images

20 серпня 2024 року був ухвалений закон Про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України. Він набуде чинності 24 листопада 2024 року.

Цей закон направлений на врегулювання правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які захищають Україну. Він вирішує питання продовження їхнього перебування в країні навіть після закінчення терміну дії паспортів, а також забезпечує можливість для таких осіб завершити набуття громадянства України у випадках, коли вони не можуть виконати необхідні формальності через розрив дипломатичних відносин між Україною та їхньою країною походження.

Як іноземцю отримати громадянство України під час воєнного стану, куди звертатися, які документи потрібні тощо – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Куди звертатися та підстави для отримання громадянства

Заява з необхідними документами подається людиною особисто до територіального підрозділу Державної міграційної служби України. У разі поважних причин (хвороби заявника, стихійного лиха тощо) її може подати й інша особа або ж вона може бути надіслана поштою.

Щоб іноземець мав право отримати громадянство України, він має безперервно проживати на законних підставах в Україні протягом останніх 5 років.

Для деяких категорій осіб цей термін коротший. До них належать:

  • особи, які перебувають у шлюбі з громадяниноми України понад 2 роки, а також особи, які перебували у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, який припинився внаслідок його смерті;
  • особи, яких визнано біженцями;
  • особи, які проходять військову службу в ЗСУ за контрактом та нагороджені державною нагородою;
  • особи, які мають визначні заслуги перед Україною;
  • особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України;
  • особи, які отримали посвідку на тимчасове проживання.

Також іноземці для отримання громадянства України повинні мати дозвіл на імміграцію та володіти державною мовою відповідно до рівня, встановленого законодавством України. Він підтверджується відповідним сертифікатом після складання іспитів.

Ще однією підставою для набуття іноземцем громадянства України є наявність законних джерел доходу.

Які документи потрібні

До уповноваженого органу іноземець має подати такий пакет документів:

  • заява про прийняття до громадянства України, в якій засвідчується визнання і дотримання Конституції України та законів України;
  • декларація про відсутність іноземного громадянства або зобов’язання припинити іноземне громадянство.
  • сертифікат про рівень володіння державною мовою;
  • документи, що підтверджують законність джерел існування (копії реєстраційних документів ФОП або ТОВ (якщо людина є засновником), копії трудової книжки, наказу про призначення (якщо людина є найманим працівником) тощо).

Які тести треба здавати

З червня 2024 року іспити з основ Конституції України, історії України є обов’язковими для набуття громадянства України. Вже діє відповідна урядова постанова.

Якщо особа становить державний інтерес для України, то вона може отримати відстрочку від перевірки знань. Але такі люди протягом двох років з дня отримання громадянства повинні все ж таки підтвердити знання з історії та Конституції України.

Також потрібно скласти іспит зі знання української мови.

Термін розгляду заяви

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загальний термін розгляду заяв про прийняття до громадянства України не повинен перевищувати 1 рік з дня їх надходження.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 18:28:00