Україна і світ

Нові санкції США – у списку один з найбагатших олігархів РФ Потанін

Міністерство фінансів та Держдепартамент США запровадили санкції проти одного з найбагатших російських олігархів Володимира Потаніна. Про це повідомив Офіс із контролю за іноземними активами (OFAC).

Окрім безпосередньо Потаніна санкції торкнулися десятків фінустанов Росії, мережі структур олігарха, а також інших осіб, пов’язаних з урядом РФ.

Також у списку санкцій перебуває російський віцепрем’єр Андрій Бєлоусов і губернатори прикордонних з Україною російських регіонів.

Про намір влади США запровадити санкції проти Потаніна 14 грудня писала газета The Wall Street Journal. Там зазначалося, що до списку санкцій не буде включений головний актив Потаніна, корпорацію Норильський нікель. Потанін – гендиректор цієї компанії, а його структура Інтеррос є її найбільшим акціонером.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, понад 40% статку Потаніна, а саме $30,4 млрд,  припадає на його частку в Норнікелі, одному з найбільших у світі виробників нікелю, паладію та міді.

Під санкції потрапили компанії, частки яких має Потанін. Найбільшими з них є Росбанк, куплений олігархом у Societe Generale вже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. І Тінькофф Банк, куплений в Олега Тінькова, який заявляв, що змушений був його продати через тиск.

Влітку санкції проти Потаніна запровадила Велика Британія, а потім Канада та Австралія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: OFAC, Bloomberg

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-15 22:44:15