Україна і світ

Нові деталі евакуації захисників з Азовсталі: як відбувалися переговори та хто представляв Україну та РФ

Американський телеканал CNN розкрив внутрішні деталі того, як була укладена угода, і хто брав участь у переговорах щодо евакуації українських захисників Маріуполя з Азовсталі, яка відбулася у травні 2022 року.

Повідомляється, що ранніх етапах переговорів посередником від України був нардеп Олександр Ковальов із партії Довіра. Росію представляли два генерали ГРУ. Йдеться про генерал-лейтенант Володимира Алексєєва та генерал-майора Олександра Зоріна, які були народжені в Україні.

За останні роки Алексєєв був пов’язаний з низкою зухвалих міжнародних інцидентів. Він був серед чотирьох офіцерів ГРУ, на яких Мінфін США наклав санкції у 2016 році за зловмисну кіберактивність, спрямовану на підрив демократичних процесів у США, включаючи втручання у вибори. Британія та ЄС запровадили санкції проти нього у 2019 році за отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

Зараз дивляться

Інший – Зорін був представником Путіна в Сирії, відіграючи активну роль у переговорах між режимом Башара Асада, опозицією та повстанцями.

CNN пише, що їхня участь проливає світло на важливість, яку Путін надавав вирішенню глухого кута щодо Азовсталі та захопленню Маріуполя, щоб забезпечити довгоочікуваний сухопутний міст між Кримом і Росією.

Видання зазначає, що нардеп Олександр Ковальов у 2014 році був звинувачений у сприянні розгону людей на Майдані беркутівцями. У коментарі CNN він це заперечив і сказав, що він намагався запобігти подальшому кровопролиттю в Києві. Таку ж мету він мав у повномасштабній війні.

Ковальов сказав, що він скористався контактом у ФСБ Валентина Крижановського. Це колишній агент СБУ, який перейшов на бік Росії в 2014 році і приєднався до ФСБ.

— До мене було 11 невдалих спроб, і ніхто не вірив, що взагалі можна туди потрапити, — стверджує нардеп.

Він сказав, що розповів про свої плани ГУР, і хоча Кирило Буданова сумнівався в його шансах, Ковальов сказав, що він “дав йому своє благословення”.

25 квітня Ковальов здійснив свою першу поїздку на окупований Росією частину України. Для цього він отримав секретні паролі та зашифровані пристрої зв’язку від Буданова.

На підтвердження факту поїздки журналістам передали відео та фото Ковальова, яке він записав із машини в Маріуполі. CNN вивчила їхні метадані, які збіглися з часом і датою поїздок Ковальова.

230302115211 01 azovstal negotiations

27 квітня Ковальов зустрівся із Крижановським і генерал-лейтенантом 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу РФ Андрієм Сичовим, який відповідав за штурм Маріуполя. Ключовим питанням була евакуація мирного населення з Азовсталі. Нардеп зміг переконати окупантів, що порятунок життів дітей і жінок із пораненими буде актом гуманізму. Людей вивели на початку травня за сприяння ООН і Міжнародного Червоного Хреста.

Наступний раунд переговорів був 9 травня. До Ковальова приєднався перший заступник Буданова Дмитро Усов, а у РФ додався Алексєєв і Зорін із ГРУ. Вранці 16 травня Олександр Ковальов організував третій візит до Маріуполя.

— Розігралася одна з найбільш примітних сцен війни — зустріч між російськими генералами, які керували кривавою війною, і українськими офіцерами, яких Москва зображала як “неонацистів”, — пише CNN.

Російську делегацію зустріла група зі щонайменше шести українських бійців, включно з підполковником Денисом Прокопенком.

230302115354 02 azovstal negotiations

Умови були простими — українські військові припиняють оборону і будуть взяті під варту РФ для подальшого обміну. Цей етап, за словами Ковальова, пройшов без затримок. Почалася евакуація захисників Маріуполя з Азовсталі.

На доказ співпраці Ковальова з українською розвідкою він надав лист Буданова, де було написано “Ковальов надав важливу і неоціненну підтримку ГУР Міноборони України”. У самому ГУР відмовилися коментувати участь Ковальова в переговорах, але підтвердили, що заступник начальника Дмитро Усов брав участь у них.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Азов

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-09 18:36:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин