Україна і світ

Нова атака на Київ: Жданов пояснив, як можна боротися з дронами-камікадзе

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136 (Шахед), які атакували сьогодні Київ, могли долетіти як із Білорусі, куди нещодавно Росія їх передала, так і з Криму. Дальність польоту дозволяє долітати і з окупованого півострова.

Про це в коментарі Фактам ICTV заявив військовий експерт Олег Жданов. Він пояснив, що може бути ефективним проти Шахедів.

– Проти таких дронів ефективна найнижча ланка протиповітряної оборони – це тактичні засоби близького радіусу дії. Але за рахунок того, що в них малий радіус дії, їх потрібно дуже багато.

А в основному головним чинником боротьби з такими дронами повинна стати радіоелектронна боротьба, яка буде їх виводити з ладу і осліплювати, щоб вони втрачали свою ефективність, – розповів Жданов.

За словами військового експерта, в ідеалі варто створити антидронний купол. І розмови про створення такого навколо Києва вже є. Про нього, зокрема, говоритимуть на Національному оборонному хакатоні, який відбудеться за підтримки НАТО найближчими днями.

Олег Жданов уточнив, що один із останніх пакетів оборонної допомоги для України теж містить антидронну допомогу.

– В передостанньому пакеті допомоги США прописали переносні радіоелектронні засоби, на підставі яких у Києві як пілотний проєкт буде створюватися протидронний купол. Але це перспектива, – наголосив він.

Якщо ж такий пілотний проєкт доведе свою ефективність, його можуть поширити на інші міста, вважає експерт.

Найбільша складність цих дронів – що вони летять дуже низько і повільно. Тобто проблема не в їх знищенні, а у виявленні. Дрони доволі примітивні і не корегують маршрут під час польоту.

– Маршрут може закладатися, програмуватися, як на звичайному GPS-навігаторі. Єдине, що в них працює: вони визначають рельєф місцевості і оминають перепони, змінюючи висоту. Їм задається висота, припустимо 50 метрів, і він іде на цій висоті, але повторює рельєф місцевості.

І от осліплення електроніки може призвести до його падіння. А так ніхто його не корегує, ніякого зв’язку немає, ні зворотного, ні прямого. Основний принцип роботи – “пустив і забув”, – каже Олег Жданов.

За прогнозами експерта, Росія запускатиме по Україні все, що матиме.

– Перемога за будь-яку ціну. Вони використовують все, що є. Поки в них будуть засоби, доти вони нас будуть атакувати. Закінчаться дрони, знайдуть щось інше. Уже Іран зараз хоче ракети передавати. Очевидно, тут є зв’язок такий “сірий” Китай-Іран-Росія, – додав Жданов.

За даними міської влади Києва, зранку в бік столиці летіли 28 дронів. Українським військовим вдалося збити більшість із них. У Києві 17 жовтня загалом пролунало п’ять вибухів. Окупанти, зокрема, вдарили по житловому будинку в Шевченківському районі.

Заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко поінформував про загибель трьох людей у будинку. Врятовано 19 людей, роботи тривають.

Джерело: Віталій Кличко, Кирило Тимошенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Telegram-канал Кирила Тимошенка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-17 16:00:34

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин