Україна і світ

Норвегія посилила охорону нафтогазових об’єктів через можливе шпигунство з боку РФ

Норвезькі нафтовики та газовики останнім часом почали фіксувати велику кількість невідомих безпілотників. Їх можуть запускати росіяни з метою шпигунства.

Оскільки Норвегія замінила Росію як головне джерело природного газу в Європі, військові експерти підозрюють, що безпілотники – справа рук Москви. Про це повідомляє The Associated Press.

Серед можливих мотивів польотів безпілотників вони називають шпигунство, диверсію та залякування.

Уряд Норвегії направив військові кораблі, кораблі берегової охорони та винищувачі для патрулювання морських об’єктів, а національна гвардія Норвегії розмістила солдатів навколо наземних нафтопереробних заводів, біля яких зафіксували БПЛА.

Прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре попросив допомогти в обороні у трьох країн НАТО – Великої Британії, Франції та Німеччини.

— Цінність норвезького газу для Європи ніколи не було такою високою. Як стратегічна мета для саботажу, норвезькі газопроводи, ймовірно, є найціннішою метою в Європі, – сказав науковий співробітник Королівської військово-морської академії Норвегії Столе Ульріксена.

Він також зазначив, що запуск безпілотників росіянами може бути спрямований як на залякування, так і на збирання інформації про життєво важливу інфраструктуру.

При цьому глава групи щодо Північного моря та навколишнього середовища в поліції Норвегії Амунд Ревхейм розповів, що правоохоронці вже опитали понад 70 норвезьких моряків і, за їхніми словами, безпілотники можуть керуватися з кораблів або підводних човнів.

Як додає AP, у Норвегії останнім часом затримали щонайменше семеро громадян РФ за незаконний запуск безпілотників в різних місцях країни. Серед заарештованих виявився і син колишнього глави Російської залізниці та соратника Путіна Володимира Якуніна, Андрій Якунін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Деякі з цих росіян, як підозрюють норвежці, вели знімання важливих об’єктів, але загалом росіянам у Норвегії в принципі зараз заборонено керувати дронами. Норвезька влада в лютому, закриваючи разом з усією Європою повітряний простір для Росії, поширила заборону і на управління безпілотними апаратами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-23 23:49:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин