Україна і світ

Низка республіканців у Конгресі закликали Байдена зняти обмеження на далекобійні удари по РФ

Група республіканців Палати представників США закликала Байдена зняти обмеження на використання Україною американської далекобійної зброї для ударів вглиб території Росії, зокрема мовиться про ракети ATACMS. 

Про це йдеться на сайті комітету Конгресу із закордонних справ.

Республіканці закликали Білий дім зняти обмеження на удари ЗСУ по цілях у РФ

У своїй заяві республіканці зазначають, що беззмістовні обмеження, встановлені адміністрацією Байдена-Гарріс, у поєднанні з довготривалим сповільненням затвердження і постачання критично важливої зброї, перешкоджають спроможності України довести цю війну до переможного завершення. 

Зараз дивляться

– Давно настав час для того, щоб адміністрація змінила курс і зняла обмеження, які ще лишаються, щодо застосування Україною американської зброї по легітимних військових цілях на території Росії, – заявили конгресмени.  

Також вони привітали рішення адміністрації Байдена дозволити Україні завдавати ударів американською зброєю по близькому прикордонню, яке ухвалили на тлі літнього наступу росіян на Харківщині.  

Однак республіканці зауважили, що це рішення надійшло надто пізно і якби Україна раніше отримала цю можливість, наступу РФ на Харківщину могло взагалі не бути, і це дозволило б Україні зосередитися на критичних ділянках лінії фронту в Донецькій області. 

Члени Конгресу зазначили, що у зоні досяжності ATACMS, за розрахунками Інституту вивчення війни, досі залишаються понад 200 потенційних цілей.

Конгресмени про побоювання ескалації

Конгресмени наголосили, що “побоювання ескалації” виявилися беззмістовними, що зокрема підтвердила операція ЗСУ у Курській області РФ. 

У своїй заяві республіканці також зазначили, що нещодавні повідомлення, що реальна причина небажання адміністрації знімати обмеження – не ставити під загрозу перезавантаження відносин з Росією у майбутньому, викликають занепокоєння. 

– Цей конфлікт закінчиться лише тоді, коли жорсткіші санкції та успіхи України на полі бою переконають Путіна, що він вже нічого не здобуде війною, і він повинен сісти за стіл переговорів, – наголосили конгресмени.

Крім цього, республіканці висловили невдоволення повідомленнями про те, що адміністрація Байдена перешкоджає Великій Британії та Франції дозволити Україні використовувати їхні ракети великої дальності Storm Shadow та SCALP проти законних цілей на території РФ.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада ухвалила звернення до країн G7, в якому закликає зняти всі обмеження на використання західної далекобійної зброї для ударів по території РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: сайт комітету Конгресу із закордонних справ. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 12:05:58