Україна і світ

Німецькі політики критикують зволікання з передачею Leopard Україні

Німеччина не змогла продемонструвати рішучу підтримку Україні, відклавши рішення про відправлення в Україну  бойових танків Leopard 2.

Про це заявила голова оборонного комітету німецького парламенту Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, передає DW.

— Історія дивиться на нас, і Німеччина, на жаль, зазнала невдачі. Принаймні було б правильно дати нашим партнерам зелене світло, — сказала вона, маючи на увазі бажання, зокрема Польщі, постачати Leopard безпосередньо в Україну.

Штрак-Ціммерманн, яка входить до коаліційної партії Вільні демократи, назвала “катастрофою” комунікацію канцлера Олафа Шольца з питання постачання танків.

Зараз дивляться

З одного боку, Німеччина масово підтримує Україну, але відсутність рішення про поставку бойових танків створює інше враження, додала вона. Політик сказала, що російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, посміявся б з нерішучості Німеччини.

Експерт із закордонних справ правоцентристської Християнсько-демократичної партії Родеріх Кізеветтер, заявив про серйозну зовнішньополітичну шкоду для Німеччини через відсутність рішення.

— Німеччина зробила ведмежу послугу Україні та своїй власній майбутній позиції, – сказав він газеті Augsburger Allgemeine.

Кізеветтер сказав, що був спантеличений, що Берлін лише щойно наказав провести інвентаризацію танків у Бундесвері, заявивши, що робити це через рік після початку війни Росії в Україні було “соромно і страшно”.

Політик Партії зелених і голова німецько-української парламентської групи Робін Вагенер, погодився, що інвентаризація танків була пізнім, але правильним кроком.

Лідер парламентської групи лівоцентристських соціал-демократів Рольф Мютценіх, заявив газеті Stuttgarter Nachrichten, що необхідно діяти в унісон зі США.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

20 січня завершилася зустріч міністрів оборони на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Що він приніс Україні та які висновки та очікування можна зробити після нього – читайте у матеріалі на Фактах ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-21 15:55:37