Україна і світ

Невже ніколи не буде достатньо, щоб усунути Росію від Олімпіади? – Guardian

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) хоче знайти можливість росіянам змагатися в Парижі, попри війну в Україні та заклики до бойкоту змагань іншими країнами, якщо представників держави-терориста все ж допустять.

Спортивний репортер газети The Guardian Шон Інгл у своєму блозі випустив матеріал під назвою Отже, містере Бах, невже ніколи не буде достатньо, щоб усунути Росію від Олімпіади?

У ньому він виходить з того, що для усунення Росії вже було багато прецедентів, а також те, що незважаючи на Олімпійську хартію після Другої світової війни до Ігор не були допущені спортсмени з Німеччини, Японії та Італії. Факти ICTV наводять переклад його матеріалу.

Зараз дивляться

Уявіть собі таку картинку у Парижі наступного року, у день відкриття Олімпіади. У фіналі зі стрільби з пневматичної гвинтівки на 10 м росіянин Сергій Каменський примружує око до рушниці, натискає на спусковий гачок і – через мілісекунди – тріумфально святкує золото. Тим часом за 2,4 тис. км у Києві продовжують накопичуватися уламки будинків і лікарень разом із тілами загиблих.

Перебільшено? Навряд чи. МОК сповнений рішучості надати росіянам можливість брати участь у змаганнях у Парижі. І його не зупинить широке засудження з боку українських спортсменів або очікування, що цього тижня 35 країн, включаючи Велику Британію та США, вимагатимуть заборони. Натомість у неділю президент МОК Томас Бах подвоїв свою позицію, заперечуючи, що його організація перебуває на неправильному боці історії.

Давайте на мить зупинимося на позиції МОК. Його основний аргумент у тому, що жоден спортсмен не повинен бути покараний за свій паспорт або гріхи своєї країни. Зробиш це, і де ти зупинишся? Не допустивши збірну США до Ігор-2004 за вторгнення в Ірак? Вірменію та Азербайджан за нагірно-карабахський конфлікт? Ізраїль за окупацію Палестини?

Примітно, що на його боці також є ООН. У нещодавньому листі до міністра спорту України Бах схвально зазначив, що два спецдоповідачі ООН висловили “серйозне занепокоєння”, що заборона російських і білоруських спортсменів буде дискримінаційною.

Одна з них, Олександра Ксантакі, минулого тижня заперечила свою проросійську прихильність у Twitter, додавши: Ооооо, США вели незаконну війну в 2003 році. Я не пам’ятаю, щоб люди намагалися заборонити Майклу Фелпсу плавати.

Однак у листі також вражає гнів Баха. Не щодо Росії, як можна було очікувати. Але з огляду на те, що Україна погрожує бойкотувати Ігри, це, за його словами, “порушить Олімпійську хартію”.

Спробуємо бути добрішими до Баха. Він щиро вірить, що Олімпіада об’єднує світ у мирному змаганні та дружбі. Справді, настільки дитяча віра МОК у свою місію, викликає подив, чому олімпійський гімн не замінили на Kumbaya (афроамериканська духовна пісня також ідіома, яка означає момент гармонії та єдності, – Ред.).

І все ж його однобокий фокус – дивний. Адже, хоча він шукає способи дозволити російським спортсменам змагатися, він нічого не говорить про те, що — якщо взагалі щось — потрібне для їхньої заборони.

Тож давайте, пане Бах, які червоні лінії МОК? Чи вистачило б маршу російських чобіт у Києві? Хімічної зброї? Ядерної загрози? Не можна сказати, що МОК не робив односторонніх дій у минулому. Після світових воєн спортсменів з Німеччини, Італії та Японії не допускали до участі, тоді як Південна Африка провела три десятиліття в глушині через апартеїд. Іноді іншого вибору немає.

Бах міг би також перечитати п’ятий принцип Олімпійської хартії.

— Кожна людина повинна мати можливість займатися спортом, без будь-якої дискримінації та в олімпійському дусі, який вимагає взаєморозуміння в дусі дружби, солідарності та чесної гри, – йдеться в ньому.

Як Росія все це не розтоптала? Не в останню чергу, коли 228 українських спортсменів було вбито з моменту повномасштабного вторгнення, а численні спортивні об’єкти розбомблено та зруйновано.

Дружба? Солідарність? Чесна гра? Чи робила це Росія, коли зіпсувала зимові ігри 2014 року в Сочі, застосувавши допінг для своїх спортсменів – і намагаючись приховати це за допомогою схеми, яка передбачала пропускання зразків сечі, насичених стероїдами, через “мишачу нору” перед заміною їх чистою сечею? Сам Бах назвав це “шокуючим і безпрецедентним нападом на чесність спорту та Олімпійські ігри”.

Тим не менш, чотири роки потому у Пхьончхані Росія знову опинилася у центрі скандалу, коли здійснила кібератаку на церемонію відкриття. А на зимових Іграх-2022 у Пекіні лідерка виявили позитивну допінг-пробу у 15-річної російської фігуристки Каміли Валієвої.

Розмовляючи на вихідних з українським скелетоністом Владиславом Гераскевичем, він запитав, чи скаже колись МОК, коли буде досить.

— Російський спорт залишається дуже озброєним. Навіть на нещодавньому Відкритому чемпіонаті Австралії з тенісу вони дуже пишалися успіхами своїх гравців, навіть коли вони нібито були нейтральними спортсменами.

І не забувайте про натовп із літерами Z на трибунах, який розмахував російськими прапорами та тусувався з батьком Новака Джоковича, — сказав Гераскевич.

Скелетоніст додав, що у Парижі не буде інакше: Вони використовуватимуть Олімпіаду як пропаганду.

Отже, як це все може закінчитися? Якою б не була критика з боку західних урядів найближчими днями, не очікуйте масового бойкоту. У той же час МОК знає, що його чекає PR-катастрофу, якщо він масово допустить росіян до Ігор.

Інсайдери припускають, що МОК поставить кілька умов для в’їзду, зокрема заборонить російський прапор і гімн і вимагатиме від їхніх спортсменів носити повністю білу форму. Що ще важливіше, будь-хто, хто має зв’язки з російськими військовими, також, ймовірно, буде заборонений, що може призвести до того, що 75% російської команди та офіційних осіб не будуть допущені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дехто припускає, що такої політики може бути достатньо, щоб засмутити росіян настільки, що вони взагалі відмовилися б від участі в Паризьких іграх і це врятувало б МОК від головного болю та PR-катастрофи. Тим часом варто подумати про щось інше: прикрість від неможливості брати участь у спортивних змаганнях мізерна у порівнянні з безжальними стражданнями війни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-13 17:04:44