Україна і світ

Несподіваний ефект: вчені виявили, як діють вітаміни групи В на людей з Паркінсоном

Фото: Getty Images

Вчені виявили, що вітаміни групи В можуть бути ефективними для лікування пацієнтів з хворобою Паркінсона.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Parkinson’s Disease.

Мікробіом і вітаміни

Хронічне нейродегенеративне захворювання переважно вражає мозок через втрату нейронів.

Однак попередні дослідження показали, що люди з хворобою Паркінсона відчувають негаразди задовго до появи інших ознак.

Передусім це закрепи. Вчені припустили, що склад кишкових бактерій змінюється через дефіцит рибофлавіну (В2) і біотину (В7).

Щоб перевірити свою версію, науковці провели дослідження, у якому взяли участь 94 пацієнти з Паркінсоном та 73 здорових добровольця.

Порівнявши результати з даними вчених Китаю, Тайваню, Німеччини та США, вони встановили, що порушення виробництва коротколанцюгових жирних кислот (SCFA) та поліамінів – молекул, які підтримують відновлення клітин кишкового епітелію  — розріджує шар кишкового слизу.

Внаслідок чого знижується кількість  генів, відповідальних за синтез В2 та В7 та активність деяких імунних клітин, залучених в процесах запалення. Це своєю чергою призводить до накопичення α-синуклеїнових фібрил у мозку.

Водночас високі дози В2 та В7 можуть відновлювати стан хворих та запобігати пошкодженню нервової системи.

Дослідження показало, що комбінація рибофлавіну та діетичних обмежень (вилучення червоного м’яса) покращує моторні функції пацієнтів з хворобою Паркінсона.

Таким чином новий підхід націлений на причину, а не наслідки, передбачає неінвазивне лікування (пероральні добавки) та може стати ефективний способом профілактики.

Дослідники планують клінічні випробування з використанням вітамінів групи В для конкретних підгруп пацієнтів.

Паралельно вивчається вплив корекції мікробіому через пробіотики та дієту.

Джерело: Science Alert

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-24 11:22:00