Україна і світ

Небезпека пташиного грипу для людей, застереження експертів

Сьогодні, 18 квітня, експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я висловили тривогу з приводу того, що стрімко зростаючі темпи поширення пташиного грипу H5N1 на нові види, зокрема й на людей, спричиняють надзвичайно високий рівень смертності.

– Це викликає величезне занепокоєння, – заявив головний науковий співробітник агентства охорони здоров’я ООН Джеремі Фаррар.

Пандемія серед тварин

Зазначається, що нинішній спалах пташиного грипу розпочався 2020 року і призвів до загибелі десятків мільйонів домашніх птахів. Ним також заразилися дикі птахи, наземні та морські ссавці.

Минулого місяця до цього списку приєдналися корови та кози. Це досить несподівана подія для експертів, оскільки вважалося, що вони не сприйнятливі до цього типу грипу.

За словами Фаррара, штам A (H5N1) перетворився на глобальну зоонозну пандемію серед тварин.

Поширення на людей

Наразі немає жодних доказів того, що вірус грипу A(H5N1) поширюється між людьми.

– Але в сотнях випадків зараження людей під час контакту з тваринами рівень смертності надзвичайно високий, – сказав Фаррар.

За даними ВООЗ, від початку 2023 року до 1 квітня цього року було зареєстровано 463 випадки смерті внаслідок 889 випадків захворювання людей у 23 країнах, унаслідок чого рівень летальності становив 52%.

Діагностика вірусу

Фаррар закликав посилити моніторинг, наполягаючи на тому, що дуже важливо зрозуміти, скільки випадків зараження людей відбувається, бо саме тут відбудеться адаптація вірусу.

– Як не прикро це говорити, але якщо я заражуся H5N1 і помру, це буде кінець. Але якщо я обійду спільноту і передам інфекцію комусь іще, тоді почнеться цикл, – попередив учений.

За його словами, сьогодні докладаються зусилля з розробки вакцин і терапевтичних засобів проти H5N1. Фаррар наголосив на необхідності забезпечити регіональні та національні органи охорони здоров’я в усьому світі всім необхідним, щоб вони мали можливість діагностувати вірус.

Джерело: AFP

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 14:39:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин