Україна і світ

Не замінять вступ до НАТО та ЄС: у Києві презентували рекомендації щодо гарантій безпеки України

У Києві презентували рекомендації щодо безпекових гарантій для України, які передбачають багаторівневий підхід. Згідно з документом, основна група союзників має взяти на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних Сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, які побудовані довкола санкційних механізмів проти Росії.

У рекомендаціях міститься заклик до створення Київського безпекового договору – спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гарантів.

Запропоновані рекомендації передбачають таке:

  • Найсильнішою гарантією безпеки для України є здатність захищатися від агресора відповідно до статті 51 Статуту ООН. Для цього потрібні ресурси на утримання ЗСУ, здатних протистояти збройним силам та іншим воєнізованим формуванням Росії.
  • Потрібні багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, масштабована передача озброєння та розвідувальна підтримка з боку союзників, військові та спільні навчання під егідою Європейського Союзу та НАТО.
  • Гарантії безпеки окреслюватимуть низку зобов’язань, взятих групою гарантів разом з Україною. Вони мають бути обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство Київський безпековий договір.
  • Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Зокрема, вона може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.
  • Пакет гарантій містить заходи військового, фінансового, інфраструктурного, технічного, інформаційного характеру для уникнення нової агресії чи посягання на суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Структура Київського безпекового договору передбачає повноцінний санкційний пакет проти Росії та може містити додаткові компоненти, наприклад, угоди про забезпечення України сучасними системами ППО/ПРО, регіональні угоди про безпеку в Чорному морі та інші.
  • Гарантії безпеки не замінюють прагнення України вступити до НАТО та повноцінного членства в Європейському Союзі. Вони спрямовані на забезпечення безпеки України, а в разі нападу – захисту суверенітету, територіальної цілісності та безпеки за будь-яких обставин.

Повний текст рекомендацій

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Керівник Офісу президента наголосив, що угода щодо безпекових гарантій для України – це не заміна вступу до НАТО, а лише засіб забезпечення безпеки до повноправного членства в Альянсі. Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен переконаний, що перемога України – це безпосередній пріоритет.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-13 18:05:16

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин