Україна і світ

Не є оригіналом: у Художньому музеї розповіли подальшу долю статуї Катерини II

Статую російської цариці Катерини II, яку напередодні демонтували з площі Одеси та передали музею, перетворять на арт-об’єкт.

Так у Художньому одеському музеї прокоментували поадльшу долю пам’ятника.

Директор департаменту з наукової та експозиційної роботи музею Кирило Ліпатов зазначив, що оригінальні статуї Хосе де Рібаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова, зберігатимуть у будівлі музею, оскільки вони є музейними експонатами.

Оскільки статуя Катерини не є оригіналом і була була відлита 15 років тому з певними відмінностями від зразка 1900 року, то її планують перетворити на арт-об’єкт.

— Ми ще не знаємо, що це з цього вийде. Буде оголошено конкурс. Усі охочі зможуть запропонувати свої креативні ідеї, найкращу з яких ми втілимо у життя, – розповів Ліпатов.

Наразі бронзові фігури привезли на територію музею. Оригінальні статуї розмістили на колесах, тоді як Катерину, яка немає історичної цінності, поклали просто на асфальт.

2 watermarked

Подальшу долю кінної статуї Суворова, яка є копією виготовленого сотню років тому ізмаїльського монумента, визначать пізніше.

Нині цю статую поставили у маленькому господарському дворику музею.

3 watermarked

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вдень 28 грудня в Одесі розпочали демонтаж пам’ятника, центральною фігурою якого була Катерина II. Після опівночі статую зняли з постаменту. Паралельно демонтували й кінну статую російського полководця Суворова.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-29 22:47:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин