Україна і світ

Не всі усвідомлюють масштаб: Україна потребує термінової гуманітарної допомоги з боку Заходу

Росія провокує геноцид українського народу. Ми зобов’язані допомогти українцям пережити зиму, що настала.

США не до кінця усвідомлюють,
яких поневірянь зазнають українці

Минулого тижня я був модератором конференції, в якій брали участь кілька десятків високопосадовців. Вони щодня чують повідомлення про війну Росії проти України, знають, як героїчно українці відстоюють свою землю. Під час мого виступу я отримав мейл від українських партнерів:

– Урієлю, ми зараз у бомбосховищі, Київ та вся Україна під ракетним обстрілом, у нас немає світла та слабке інтернет-з’єднання. Ми могли б трохи перенести запланований Zoom?

Я вирішив прочитати повідомлення вголос для моїх слухачів. Я побачив, наскільки цей лист вразив людей у залі — вчених, викладачів, важливих американських центристів та політичних діячів.

Їхня реакція була дуже сильною, адже попри активне висвітлення війни не всі усвідомлюють, наскільки трагічні події відбуваються в Україні щодня. Наскільки важко люди виживають всупереч усьому.

Дії Росії – це геноцид українців

Росія чинить найтяжчий злочин проти людства, знищує народ України, керуючись національними мотивами. За місяці, що минули з початку повномасштабного російського вторгнення, доказів цього твердження у світу більш ніж достатньо.

Росіяни насильно вивозять з України тисячі жінок та дітей. Ґвалтують, катують і вбивають українців, які проживають на окупованих територіях. Знищують культурні та історичні пам’ятки. Руйнують освітні заклади, лікарні, зрівнюють із землею українські храми. Здійснюють масовані атаки на цивільну інфраструктуру — тепло- та гідроелектростанції, об’єкти водопостачання, залізничні та автовокзали…

Подібні звірства лише доводять, що російський солдат не здатний перемогти Україну на полі бою. Він “герой” лише у нерівних битвах з мирним населенням, людьми літнього віку та дітьми.

Стає очевидним — Заходу необхідно не лише прискорити надання належної військової допомоги Україні. Наразі українцям життєво необхідне посилення гуманітарної підтримки з боку вільного світу.

Російський терор виключив
можливість мирних переговорів

Ще кілька тижнів тому генерал армії США Марк Міллі заявляв, що українцям варто обміркувати варіант переговорів із Росією. Однак після початку масових ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України подібні пропозиції зникли з інформаційного поля.

Водночас представники адміністрації Байдена постаралися якнайшвидше відсторонитися від ідей, висловлених генералом.

Сьогодні я спостерігаю, наскільки сильно змінилося ставлення до теми можливих мирних переговорів у Європі.

Скажімо, для німецьких громадян тема енергетики є вкрай чутливою. Я вважаю, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив правильні висновки після актів російського енергетичного тероризму.

Усі розуміють, що внаслідок російських атак зима для багатьох українських сімей буде критично складною. Без доступу до тепла, електрики та навіть їжі.

Цілісна гуманітарна підтримка Заходу
має критичне значення для України

Ми в RDI робимо все, що в наших силах, щоб допомогти за трьома основними напрямками — забезпечити тепло, чисту воду та гарячу їжу. За минулі місяці на ці цілі наша організація виділила понад $4 млн.

Завдяки мобільним очисним установкам у містах Бучі та Кривому Розі понад 30 тис. осіб мають доступ до безпечної питної води. Готова їжа, або, як ми називаємо її, MRE (meal-ready-to-eat), відправляється людям у прифронтові населені пункти, які найбільше постраждали від атак окупантів.

Ці продуктові набори виробляються в Україні — це наш посильний внесок у підтримку української економіки. Також ми фінансуємо українське виробництво спальних мішків, які допоможуть забезпечити теплі ночі нужденним сім’ям.

Але ресурси RDI, безумовно, не можуть зрівнятися з можливостями США чи Європи, які можуть виділяти мільярди на гуманітарну допомогу людям, які постраждали від війни. Хоч би яких зусиль докладали некомерційні організації, цілісна підтримка демократичного світу залишається критично важливою для України.

Наприклад, у перші ж дні війни в українців виникли серйозні проблеми з системами комунікацій. З ними дуже ефективно та майже миттєво впоралися термінали Starlink.

Сьогодні я закликаю вільний світ так само швидко відреагувати на відсутність в Україні електрики, світла, води. Якщо Захід надасть достатню кількість генераторів, українські міста набудуть хоча б часткової незалежності від централізованої енергетичної системи.

Кремлівські наративи не знаходять
емоційного відгуку в більшості американців

Також хочу зазначити, що у зв’язку з останніми терористичними атаками, ступінь підтримки України з боку американського суспільства значно посилився.

Попри зусилля кремлівської пропаганди, спрямовані на розгойдування вкрай правих і вкрай лівих політичних груп, їхні наративи не знаходять відгук у більшості американців.

Наприклад, абсурдні звинувачення українців у нацизмі, які люблять тиражувати надто праві. Або брехня лівих радикалів про те, що США підтримують Україну, оскільки там основне населення становлять білі, а не темношкірі люди.

Цими уявними аргументами, поширення яких фінансує Кремль, на щастя, так і не вдалося отруїти свідомість більшості американців.

США дуже гостро відчули свою помилку у 2015 році, коли недостатньо підтримали Сирію після того, як Росія геть-чисто розбомбила Алеппо. Демократичний світ засвоїв цей трагічний урок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Сьогодні наше завдання – зробити все, щоб не допустити в Україні сирійського сценарію. Гуманітарна катастрофа Сирії не повинна повторитися на українській землі, народ якої завмер в очікуванні тяжкої зими.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 16:57:00