Україна і світ

Не вкрали тільки те, що не змогли підняти: директор Херсонського обласного музею про наслідки окупації


Не вкрали тільки те, що не змогли підняти: директор Херсонського обласного музею про наслідки окупації

Перед відступом із Херсона окупанти обікрали обласний художній музей. Директор музею Аліна Доценко розповіла, що саме військові РФ вкрали і як відновити колекцію.

– Масштаби пограбування можна назвати космічними. Я не знаю як сказати – плачу вже два тижні. Вчора наша поліція виставила нам охорону, а вчора в музей зайшли й записали мені відео. Ви знаєте, серце рветься, я не знаю, як це переживу, – стримуючи сльози, розповіла Доценко.

Директор музею додала, що з 14 тис. експонатів було забрано більшу частину. Військові РФ не змогли вкрасти те, що було важко переносити – скульптури, щось із прикладного мистецтва та живопис.

– Усі експонати, які стосувалися 17-20 століть – вивезли повністю. Вантажити вкрадене чотири доби – вивозилося все це п’ятьма фурами та кількома автобусами, – додала Доценко.

Зараз важко сказати, що конкретно було вкрадено, але відомо, що награбоване відвезли до Сімферополя – туди під місцевий музей та приїхали ці фури. Які саме експонати красти – вирішували місцеві колаборанти, яких Аліна Доценко просила цього не робити.

Втім, ніхто прощатися зі вкраденою культурною спадщиною не збирається – офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький дав обіцянку – знайти одного з колаборантів із Сімферопольського музею, які приїжджали до окупованого музею.

– Я його знаю особисто, бо сам кримчанин. Обіцяю вам його знайти і взяти максимальну участь у поверненні всього награбованого, – заявив Сергій.

Саме ця бригада брала участь у визволенні Херсонщини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-14 13:56:34