Україна і світ

Не відповідає дійсності: МЗС про “прохання” не включати Білорусь в пакети санкцій ЄС

Журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк оприлюднив інформацію, що Білорусь начебто не потрапила під обмеження в останніх санкційних пакетах Європейського Союзу на запит України. Однак в українському Міністерстві закордонних справ уже спростували це твердження.

Як наголосив спікер МЗС України Олег Ніколенко, повідомлення про нібито прохання України не включати Білорусь в останні пакети санкцій Євросоюзу не відповідає дійсності.

Він нагадав, що за підтримку війни РФ проти України на Білорусь вже було накладено низку персональних та секторальних санкцій. Під обмеження потрапили режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка, військове командування Білорусі, пропагандисти, 25 державних органів та компаній білоруського ВПК (наприклад, міністерство оборони та комітет держбезпеки), центральний банк та чотири інші білоруські банки.

Також діє заборона на постачання товарів подвійного призначення, послуг, депозитів, євро, добрив, на діяльність вантажних операторів.

– Натомість нам відомо про обговорення між державами-членами Європейського Союзу питання подальшої синхронізації санкцій, накладених на РФ. Водночас, за нашою інформацією, консенсусу всередині Євросоюзу наразі немає, – наголосив Ніколенко.

Він додав, що Україна та країни-партнери зараз активно працюють над змістовним наповненням десятого пакету санкцій ЄС.

Раніше сьогодні журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк прокоментував нещодавню заяву очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, що ЄС запровадить санкції проти Білорусі за підтримку повномасштабної російської агресії проти України.

– Одна з причин, чому Білорусь не потрапила під санкції разом із Росією в останніх санкційних пакетах Євросоюзу, полягає в тому, що Україна попросила не включати туди Мінськ, – стверджував Йозвяк.

Як відомо, Євросоюз зараз працює над десятим пакетом санкцій проти РФ. За даними західних ЗМІ, нові обмеження також стосуватимуться Білорусі.

Днями президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС запропонує нові санкції проти країн, які допомагають Росії у війні проти України. Йдеться про Білорусь та Іран.

Україна розраховує, що десятий пакет міститиме обмеження проти ядерної галузі РФ, зокрема Росатому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Facebook Олега Ніколенка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-12 17:29:16