Україна і світ

Не сумна сірість, а краса дрібниць: вчені з’ясували, як знайти осмисленість життя

В ході нового дослідження вчені Техаського університету дійшли висновку, що вміння цінувати внутрішню красу повсякденних моментів життя може сприяти більш осмисленому існуванню.

– Ми показали, що люди, які цінують дрібниці, такі як чашка кави вранці або уважність в розмовах з іншими, як правило, володіють високим чуттям сенсу життя, — зазначив професор факультету психології і наук про мозок Техаського університету Джошуа Хікс.

У своєму дослідженні Хікс і його співавтори стверджують, що цінувати і знаходити цінність в досвіді, який називається емпіричною оцінкою, це один з фундаментальних шляхів до набуття сенсу життя.

В ході наукової роботи дослідники запитували добровольців, наскільки сильно вони ототожнюють себе з твердженнями, пов’язаними з пошуком краси в житті і оцінкою широкого розмаїття переживань. Їх також попросили згадати найбільш значущу подію минулого місяця.

У кожному випадку результати підтверджували початкову теорію про те, що, якщо цінувати маленькі моменти, життя в цілому можна зробити більш значущим.

Наприклад, учасники, яким було доручено переглянути послідовність мальовничих ескізів природи, записаних за допомогою повільного нарощування інструментальної музики з документального фільму BBC “Планета Земля”, зазнали більшого почуття емпіричної вдячності, ніж ті, хто дивився двохвилинне навчальне відео з деревообробки.

Хікс зазначив, що дослідження почалося на ранньому етапі пандемії коронавірусу, коли люди були ізольовані вдома і в деяких випадках не могли досягти своїх цілей.

За його словами, питання про те, чи можуть люди як і раніше відчувати високе почуття сенсу в цих умовах, має велике значення і залишається важливим в посткарантинну епоху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Розуміння основних компонентів, що впливають на сенс життя, може допомогти тим, хто відчуває, що їхнє існування позбавлене сенсу, впевнений учений.

психолог
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-18 17:40:14