Україна і світ

Не лише передріздвяний попит: експерти про зростання цін на продовольчі продукти

Зростання цін напередодні свят – це традиційний сезонний ефект, який ми маємо щороку.

Про це заявив член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телемарафону Єдині новини.

— Коли ми оцінюємо реальну ціну з року в рік, то ми порівнюємо цифру, яка була рівно рік тому, щоб нівелювати сезонні коливання, – каже він.

За його словами, від грудня 2021 року до грудня 2022 року ціни на продовольчий кошик зросли приблизно в середньому на 38-39%. Хоча загальний індекс інфляції трішки менший – приблизно 30%.

За словами Пендзина, на ціну продуктів однозначно буде впливати ситуація з енергоносіями. Це додатково стимулюватиме плюс 1-2% на місяць до ціни, що будемо мати.

— В нас традиційно овочі – лідер зростання. Цього року окуповані території не додали тих овочів до загального столу, які традиційно надходили. Частково ми переорієнтувалися на імпорт – він відверто дорогий. Ситуація з валютним курсом більш-менш стабільна, але все-рівно це дорожче, ніж було рік тому. Однозначно нічого дешевшати не буде.

Пендзин підкреслив, що наразі люди менше витрачають коштів на подорожі, товари довгострокового використання, як одяг та техніку: Це все показує, як змінилася структура наших видатків у зв’язку з воєнними діями.

— Традиційно передноворічний ажіотаж спричинює зростання цін на імпортні позиції: овочі та фрукти в середньому на 10%. Це традиційний спалах попиту, коли пропозиція нарощується, однак попит напередодні Нового року зростає, – сказав президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що стосується традиційного борщового набору вітчизняного виробництва, як зазначив Баштанник, то тут не передбачається значного зростання на свята (на рівні 2-3%). За його словами, ціни на борщовий набір можуть зрости ближче до весни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-07 16:42:21