Україна і світ

Не допоможуть росії удари, блекаути, пошук зброї, якщо буде гарантована енергостійкість України — глава держави

Під час конференції «Солідарні з українським народом» Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників з пропозиціями, які потрібно узгодити і які не тільки допоможуть Україні вистояти зимою, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним і антиєвропейським силам, і в першу чергу – росії, що Європа навчилась не допускати катастрофи і захищати своїх людей.

Про це йдеться на офіційному інтернет-представництві Президента України.

Перше. Украйна потребує кількох категорій обладнання: це трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні та газопоршневі енергоблоки.

Друге. Як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні потрібна аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми.

Третє. За аналогією зі спостережними місіями МАГАТЕ, які домовлено направити на всі атомні станції України, Євросоюзу необхідно направити спеціальні місії на обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури, які задіяні в енергозабезпеченні України і від яких прямо залежить стабільність усього нашого регіону.

Четверте. Країна потребує підтримки для закупівлі близько двох мільярдів кубометрів газу.

Пʼяте. Іншим практичним результатом цієї конференції могла би стати домовленість про фінансування проекту із закупівлі LED-ламп для України.

І шосте. Україні потрібен спеціальний постійний механізм координації зусиль – Паризький механізм. Який дозволить давати вчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Коли буде гарантована енергостійкість України на весь цей зимовий період, коли буде гарантовано, що не з’являться нові хвилі масової міграції з нашої країни до ваших країн, буде гарантовано й те, що росії не допоможуть жодні удари, жодні блекаути, жоден пошук зброї десь там в Ірані чи в інших місцях», – підсумував глава держави.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-13 14:40:41