Україна і світ

НБУ заборонив показувати курси валют на табло обмінників

У п’ятницю, 29 липня, Національний банк України посилив вимоги до пунктів обміну валют, щоб мінімізувати спекуляції на курсах валют.

Зокрема всі операції тепер необхідно буде фіксувати на відео, а інформацію про курси більше не можна виставляти на табло.

Як уточнюється, для підвищення конкуренції та збільшення пропозиції готівкової валюти з травня 2022 року вже ослаблено низку обмежень у цьому сегменті для банків.

Це зроблено, зокрема, для зниження спекулятивного тиску та обсягів банкоматного туризму.

Проте у роботі обмінників відзначили негативні тенденції до штучного підвищення готівкового курсу валют.

– Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту та пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про виключно спекулятивні підходи до небанківських установ, – сказано у повідомленні.

Повідомляється, що інформацію про курси купівлі та продажу подаватимуть у вигляді копії наказу, яка розміщується на касах.

Поза кас інформувати про курси буде заборонено, у тому числі не можна буде привертати увагу до будь-яких цифрових значень або символів.

Тим часом обмінники зобов’язали подавати інформацію до Реєстру приміщень, де здійснюються валютні операції, які передбачають використання готівки у національній чи іноземній валютах.

Куплю-продаж валют здійснюватимуть із обов’язковим відеоспостереженням.

Також з’явилася низка вимог до приміщень пунктів обміну валют, серед яких нові технічні вимоги до кас.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наголошується, що інформація про термінали, що використовуються, передаватиметься в НБУ, що має посилити податкову дисципліну, оскільки обмінники ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-30 00:30:46

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин